Suckulenter som skulpturer: upptäck sorterna med de mest otroliga formerna!

av Hilda Maria Morgan

22 Maj 2022

Suckulenter som skulpturer: upptäck sorterna med de mest otroliga formerna!
Advertisement

Att växtriket är ett extraordinärt rike är inget mysterium, men det är inte lätt att föreställa sig de tusentals former och färger som de kan presentera sig i: speciellt i världen av suckulenter (eller fetbladiga arter) döljs exemplar som det är svårt att tro skulle vara verkliga.

Det finns växter med blad som ser ut som delfiner eller kaninöron, andra som har formen av en sjöjungfru som dyker ner i vattnet med mera: nedan hittar du några växter med en helt fascinerande form som du kanske kan lägga till din samling.

Advertisement

Flikig bladkaktus (Epiphyllum anguliger)

En mycket konstig växt: den anses vara en kaktus även om den inte ser ut som en (den har inga som helst taggar), och i naturen är det en epifytisk växt som växer på träd (som orkidéer). Som ung växer den med fiskbensblad upprätt men tar successivt en sjunkande ställning. Den har också en vacker blomning. Den älskar mycket fuktiga miljöer (precis motsatsen till kaktusar) och filtrerat ljus.

Advertisement

Myrtillocactus geometrizans crestato

Även denna växt, liksom den förra, kommer från Mexiko men till skillnad från den är denna typisk för ökenmiljöer. I naturen når den till och med 4 meter i höjd, men odling hemma tillåter den inte att nå lika stora dimensioner: i de bästa av fall växer den upp till en och en halv meter och producerar för det mesta inte blommor.

Dess skönhet ligger dock i den skulpturala formen, som tycks ha formats av vinden eller havets ström.

Dolphin plant (Senecio Peregrinus)

Varje blad ser ut som en delfin som hoppar i vågorna! Denna senecio kan växa upp till 90 centimeter långa hängande grenar, men överstiger inte 15 centimeter i höjd. Med sin hållning är den perfekt för att hängas i korgar eller placeras i krukor placerade på någon fönsterbräda, hylla eller balustrad, så att bladverket sedan kan sjunka fritt nedåt. Tänk på att välja en ljus plats men där växten inte utsätts för direkt solljus för länge.

Sjöjungfrustjärt (Crested Senecio Vitalis)

Den kommer från Afrikas södra spets och är en verkligt vacker växt som når maximalt 60 cm i höjd, men kan spridas upp till 90-150 cm. Dess form och den gröna färgen med blåaktiga nyanser gör att den ser ut som svansen på en sjöjungfru som dyker ner i vattnet. Den verkar också som att den växer på vintern och går i ide på sommaren.

Den behöver jord för kaktus och suckulenter, och föredrar exponering på en solig eller lätt skuggig plats.

Monilaria obconica

Många kaniner som spirar från marken med sina öron upprätta: detta är utseendet på skotten av Monilaria obconica. Även när de växer fortsätter de sammetslena bladen att påminna oss om dessa söta små djur och på grund av detta har denna växt blivit enormt populära i Japan.

Det är en taggfri suckulent som växer i torra områden och behöver väldigt lite skötsel: exponering på ljusa platser och lite vattning. Om du har tur kommer du också att se dess vackra vita blommor som liknar små prästkragar!

Advertisement

Stenbladssläktet (Lithops)

Även kända som "levande stenar" behöver dessa ökenväxter väldigt lite vatten, men måste odlas i miljöer som inte sjunker under 15 ° (och den idealiska temperaturen är mellan 17 och 23 grader) för att säkerställa exponering i full sol i minst 5 timmar en dag. Det vackraste sättet att visa dem är i skålar där de är omgivna av småsten och grus som kamouflerar dem.

Har du redan odlat dessa växter?

Advertisement