Drömmer du om att göra om din skåpbil till en husbil och ge dig ut på äventyr? Ta reda på hur den här tjejen gjorde det

av Hilda Maria Morgan

20 Maj 2022

Drömmer du om att göra om din skåpbil till en husbil och ge dig ut på äventyr? Ta reda på hur den här tjejen gjorde det
Advertisement

Har du någonsin velat lämna allt och leva ett nomadliv var du vill? För många förblir det en dröm som kanske inte ens dyker upp ofta, men det finns vissa som har tagit denna utopiska idé och förverkligat den. Det här är fallet med en ung engelsk flicka, bara 21 år gammal: hon heter Amélise Burr och efter en dramatisk familjehändelse bestämde hon sig för att göra en skåpbil till sitt hem.

Hon inledde därmed ett episkt gör-det-själv-projekt som gav liv åt Gloria, minihusbilen som hon har bott med runt om i Europa i flera månader med sin hund Gigi. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement

Liksom många var Amélise (eller bara Ame) fascinerad av berättelserna om dem som gör detta radikala val i livet. Faktum är att hon berättar på sina sociala medier (hon har en blogg, ett Instagram-konto, en TikTok och till och med en YouTube-kanal) att hennes mormors död förstörde hennes liv 2019. "Jag kom på mig själv att undra om det var värt att leva, med all smärta och förlust som finns."

När hon försökte förstå sitt liv inför avgrunden efter förlusten av en sådan älskad, insåg Ame att fram till den tidpunkten hade hon "aldrig levt, bara överlevt, bara funnits och fortsatt dag för dag".

Hon fascinerades därför av trenden med mikrohem, det så kallade "tiny living" som har varit populärt online i några år och därifrån att upptäcka "Van Life" på YouTube - dvs livet för dem som förvandlar en skåpbil eller terrängfordon till en sorts superkompakt husbil som blir ens egen mobila bostad – gick allt på ett kick.

"Jag kände denna OMEDELBARA anknytning och en omättlig önskan att leva ett så vackert och enkelt liv, och efter tre år av drömmande, planering, byggande och besparingar bor jag äntligen i skåpbilen som jag själv förvandlat och som heter Gloria, tillsammans med min lilla hund Gigi".

Ame har dokumenterat sin process, komplett med en lista över material, på hennes olika sociala medier. Du kan se videon av hela projektet här. Sammanlagt kostade det henne mindre än tio tusen pund (vilket är drygt 120,000 kronor).

Advertisement

Skåpbilen har värmeisolerats, utrustats med träkonstruktioner för att bygga en containerbädd i botten (åtkomlig från bakluckan) och har även utrustats med ett värmesystem.

Det råder ingen brist på lampor, fack för förvaring av det nödvändiga, diskho och pentry, laddstation och ett litet kylskåp. I ett hörn gömmer en måttbeställd sits en dusch!

Dessutom finns det solpaneler på taket och vattentankar under golvet.

Amélises nya liv tar henne runt i Europa, med Gloria och Gigi som alltid följer med till suggestiva platser. Det råder ingen brist på uppoffringar och nöd, men det är verkligen en källa till stor inspiration, kanske för att efterlikna denna äventyrliga anda och skapa en skräddarsydd minihusbil: vi kanske inte har möjlighet att bo där året runt, men visst skulle det vara fantastiskt att åka på semester och ta med sig sitt eget "hus".

Advertisement