10 idéer att prova på för att inreda ditt hem med stegar

av Hilda Maria Morgan

15 Maj 2022

10 idéer att prova på för att inreda ditt hem med stegar
Advertisement

En av de hetaste trenderna de senaste åren är att återställa gamla pinnstegar och använda som inredningselement: det kan bli en användbar accessoar som någon typ av föremålshållare, eller till och med dekorera på en arkitektonisk nivå, kanske som en sorts av bjälke med ett mer estetiskt syfte än ett strukturellt, men inte bara.

Beroende på den mer eller mindre rent dekorativa användningen kan du använda både riktiga stegar, de som en gång användes som arbetsredskap (trä, metall) eller bygga dem med gör-det-själv-projekt. Här är några idéer för alla dessa olika varianter för att inspirera dig.

Du behöver inte vara en snickare: några träbitar (remsor) utskurna i rätt storlek och målade i önskad färg, och sedan hammare och spik, eller borr och skruvar, och på kort tid får du en stege robust nog att användas för att placera filtar i vardagsrummet, handdukar i badrummet eller också för att hänga fotoramar.

Advertisement

Vill du använda den i rent dekorativa syften, som ett stöd att pryda med foton eller med LED-ljusslingor (till jul eller för att lysa upp resten av året på ett annat sätt än vanligt) kan du utrusta dig med grenar och rep.

Förutom att vara tillbehör kan de bli funktionella inslag till inredningen: till exempel kan en robust stege fungera som en hylla som tar vara på utrymmet invid taket och förvara föremål som sällan används.

Och denna idé kan också omvandlas till ett dekorativt element, även genom att använda flera stegar tillsammans.

Det finns de som hänger dem i taket eller på väggen som om de vore bjälkar, även ovanför dörröppningen.

Advertisement

Två lika delar eller två lika stora stegar placerade ovanpå varandra horisontellt skulle kunna täcka en tillräcklig yta för att användas som ett avskiljande element mellan två områden i ett rum.

Ibland hängs de från taket vid ett bord för att pryda dem med växter - även låtsas, för originella dekorativa arrangemang...

Advertisement

... Eller med lampor som effektivt förvandlar dem till fascinerande ljuskronor.

Ett annat utrymme där de kan användas som ett stöd för att placera eller hänga korgar med växter är i badrummet, där många arter finner sin ideala livsmiljö på grund av fukten.

Advertisement

Och så är de också söta i husets uteutrymmen, kanske skyddade utrymmen som balkonger och verandor eller i alla fall under någon form av tak, där de ofta blir bedårande planteringskärl.

Har du redan använt stegar för att dekorera huset?

Advertisement