Behöver du en kruka eller blomlåda till trädgården? Du kan själv göra många olika typer!

av Hilda Maria Morgan

15 Maj 2022

Behöver du en kruka eller blomlåda till trädgården? Du kan själv göra många olika typer!
Advertisement

Det finns många växter som vi odlar i krukor och blomlådor: det är lösningar som gör att du kan skapa gröna hörn eller gröna väggar där det egentligen inte skulle finns plats för en trädgård eller rabatt, och eftersom vi kan transportera dem lättare, tillåter de oss också att odla sorter som behöver skydd mot kyla och dåligt väder på vintern, i och med att vi kan flytta dem till skyddade platser eller in i huset.

Kort sagt, att lägga till en touch av grönt eller färg är krukor och planteringar oumbärliga i trädgården och på balkongen eller inomhus, och vill du testa din kreativa förmåga kan du göra många olika typer med gör-det-själv-projekt.

Video Tutorial via Shantanu Singh/YouTube

Video Tutorial via Shantanu Singh/YouTube

Ta en plastkruka som har en form som du gillar, lägg en liten sak i på botten och lägg en annan stor kruka på den: fyll mellanrummet mellan de två med betong så får du en oförstörbar vas.

Advertisement
houzewize.com

houzewize.com

Du kan också använda specialbyggda träformer, såsom formar att ha som modell för många identiska planteringskärl.

För ett mindre, kompaktare planteringskär är urholkade trästockar alltid fina. Glöm inte att göra dräneringshål i botten på dem!

Och om du av en slump har överblivna träplankor, lastpallar eller liknande, kan du alltid skapa lådor eller andra typer av träkrukor och vashållare. Tänk alltid på att det är bra att slipa försiktigt och framförallt vattentäta träet så att det håller länge även i kontakt med vatten.

homebyjenn.com

Om du gillar att arbeta med trä kan du också skapa lådor som kan sättas i en stege eller trappa, eller så kan du till och med bygga stödstegen!

Advertisement

Från en gammal tunna kan du göra ett planteringskärl, även på flera nivåer.

Andra bedårande och roliga idéer är de som involverar återvinning av gamla möbler: till exempel en låda som vilar på benen av någon stol eller ett bord. Återigen är det alltid bra att vattentäta allt och glöm inte dräneringshålen.

Advertisement

... Och du kan även återvinna hela möbler, speciellt byråer.

Enbart lådor är perfekta för väggmonterade planteringskärl.

Advertisement

Även en stol förvandlad till blomsterlåda förtrollar, den skapas vanligtvis genom att göra en tom cirkel i sätet som fylls med en måttanpassad korg.

Däck är perfekta för att dekorera trädgården med en färgglad touch.

Advertisement

Och har du någonsin tänkt på att en gammal tygpåse (men även andra material) skulle kunna bli ett planteringskärl?

Har du redan skapat gör-det-själv-blomkrukor?

Advertisement