Beskärning av syren: de bästa tipsen för att få frodiga växter

av Hilda Maria Morgan

15 Maj 2022

Beskärning av syren: de bästa tipsen för att få frodiga växter
Advertisement

En av de nödvändiga omsorgerna för de flesta av de växter vi odlar i våra gröna hörn är beskärning: ibland handlar det om att ta bort bara några torra blommor eller kvistar, ibland att ingripa mer ingående för att ge bladverket en mer regelbunden form och kanske uppmuntra växten att fokusera på att producera nya och starkare grenar.

När det gäller syren, en av de växter som alltid är värda att överväga att lägga till i trädgården, beroende på fallet, kommer det att behöva ingripas på ett lättare eller lite mer djupgående sätt. Läs vidare för att ta reda på hur och när du ska göra.

Video tutorial via Gardener Scott/YouTube

Video tutorial via Gardener Scott/YouTube

 • Om plantan är ung, vänta: eftersom plantorna börjar blomma när de är cirka 3 år gamla, och är mer frodiga från 5 till 8 år, är det aldrig nödvändigt att ingripa före denna tidpunkt. Tvärtom är det att föredra att låta plantan växa, ta eventuellt bara bort torra kvistar eller vissna blommor.

 • När ska man ingripa? Det är lämpligt att beskära för att "föryngra" plantan när den når en höjd av cirka två meter.

  I synnerhet måste det göras cirka två veckor efter slutet av vår-blomningen. Inte senare, för då producerar växterna på sommaren de knoppar som håller ända till vintern och som blommar året därpå.

  Om det däremot är dags att ingripa på ett mer djupgående sätt, och du inte vill få löv överallt, kan du även beskära i slutet av vintern, men det innebär att du måste vänta till våren följande år (eller det efter) för att se blommorna.

Hur man beskär syrener

Använd alltid saxar och sekatörer med vassa knivar och desinficera dem med 70 % isopropylalkohol eller annat desinfektionsmedel.

 • Djupgående beskärning: förkorta de äldsta grenarna i slutet av vintern när det inte längre är risk för frost. De kan också förkortas mycket: det finns de som lämnar bara 20 centimeter över marken. Detta för att säkerställa att växten ger all sin kraft till att endast odla nya grenar, men det innebär också att man måste vänta ett eller två år för att se blomningen igen.

  Därför är det bättre att begränsa sig till att bara ta bort ungefär en tredjedel av de äldsta grenarna och sedan göra samma sak på de delar som inte rörs under de följande två åren, för att få delar som fortsätter att blomma.

 • Lätt underhållsbeskärning: börja med att skära av änden av grenen som bär en nu blek blomma, klipp helt enkelt rent precis under blomställningen.

  Gå sedan vidare och att kontrollera hälsan hos de olika grenarna. Om du ser torr/död eller skadad eller fortfarande drabbad av sjukdomar eller skadedjur som du inte kan behandla, ta bort den skadade delen.

  Kontrollera slutligen om det finns unga och gröna grenar (eller till och med träiga men mycket flexibla) som har vuxit mycket snabbt: de ska vara så kallade skott, eller delar av plantan som inte gör annat än att stjäla näringsämnen från resten, men vanligtvis ger de inga blommor. De knipsas av vid basen.

   

Lycka till!

Advertisement