Vill du ha goda tomater att skörda på sommaren? Glöm inte ingreppen som ska göras under våren

av Hilda Maria Morgan

11 Maj 2022

Vill du ha goda tomater att skörda på sommaren? Glöm inte ingreppen som ska göras under våren
Advertisement

Att odla växter i trädgårdslandet är ett jobb som pågår under större delen av året och tomater är inget undantag. Även om de faktiskt kan skördas på sommaren, är det nödvändigt att ta hand om deras utveckling under alla stadier av tillväxten, alltså från och med vintern (om man börjar från sådd) eller från våren (vid plantering i jord av plantor).

Det innebär att man måste kontrollera tillväxten genom att arbeta med en rad uppgifter som inte bör glömmas bort eller göras försent, för att få en stor skörd och välsmakande tomater under årets varmaste dagar. Läs vidare för att ta reda på mer.

via tomatobible.com

pxhere.com

pxhere.com

  1. Transplantera plantorna: om du köpt dem eller börjat med frön så kommer plantorna på våren redan att vara 10–15 cm höga, med olika blad och knoppar. Då är det dags att skapa rader i landet eller att ordna dem i stora krukor på balkongen eller terrassen. På så sätt har de möjlighet att utveckla rotsystemet mer lugnt direkt på den plats där de kommer att fortsätta växa: att ha starka rötter garanterar växtens goda hälsa. Eftersom de kan producera rötter högre upp (längs stammen), om denna är i jorden, så sätt plantan lite djupare i hålet än vad du skulle göra med andra.
  2. Berika jorden: jorden måste ha varit väl grävd och ventilerad, och sedan även integrerad med näringsämnen och organiska ämnen. Till exempel är mogen gödsel bra (2,5 kg per kvadratmeter behövs), eller kompost.
  3. Rensa bort ogräs: ta bort alla växter som kan ta näring från jorden, såvida du inte har parat ihop tomatplantorna med några arter som ofta odlas tillsammans med denna grönsak, som vissa typer av basilika.
  4. Installera om möjligt ett droppbevattningssystem, med rör som når precis vid foten av varje planta. I annat fall, gräv fåror och håll dem alltid väl formade, så att vattnet från röret kan rinna mellan växtraderna utan att lämna något utan.
  5. Kombinera några växter om du vill. Vi nämnde basilika: denna aromatiska ört placeras faktiskt ofta mellan två tomatplantor, se i sådana fall till att bladverket alltid är ganska kompakt. Basilika sägs hålla djur som är skadliga för tomater borta och förbättra deras smak!

Andra växter (även användbara som avskräckande medel för oönskade djur) är indiankrasse, tagetes och vitlök.

  1. Gödselmedel: några veckor efter plantering kan du ge ett gödselmedel som är balanserat med kväve-fosfor-kalium. I synnerhet, om det finns en brist på kväve i jorden, är det bättre att berika jorden för att få bladapparaten att växa bra. Först när fruktperioden närmar sig kan du istället att använda ett gödselmedel som är rikare på fosfor.
  2. Sätt omedelbart dit stöd som hjälper dig att odla växterna på ett ordnat sätt och även underlätta skörden av frukt. Alltså stavar eller pinnar, men även rep och snören mellan dem.
  3. Ta bort skott från stjälken: om du upptäcker skott som växer från knölarna på stjälken som växer snett (45°), är det skott eller delar som ska elimineras för att säkerställa att växten koncentrerar sin energi på tillväxten av den användbara delen.
  4. Använd skotten för att göra sticklingar, så får du nya plantor!
  5. Mulching: välj en metod för att täcka jorden runt växterna, täck den för att förhindra ogräs från att växa och på så sätt hjälpa till att bibehålla den nödvändiga luftfuktigheten under de varmare månaderna.

Lycka till!

Advertisement