4 sätt att använda aluminiumfolie vid städning av köket

av Hilda Maria Morgan

11 Maj 2022

4 sätt att använda aluminiumfolie vid städning av köket
Advertisement

Att laga mat och umgås i köket kan vara väldigt roligt, speciellt om vi gör det i trevligt sällskap. Att behöva städa upp allt är dock den del som ingen skulle vilja behöva ta itu med. Varje dag är det många ytor som behöver hållas rena och andra som behöver fixas till så fort du är klar med matlagningen för att inte situationen ska förvärras för mycket.

Det går att använda en mängd olika produkter, inklusive gör-det-själv-produkter baserade på vanliga och naturliga ingredienser. Och sedan går det även att ta till en artikel som många brukar ha hemma, nämligen aluminiumfolie. Faktum är att stanniol är användbar i olika situationer för att ta bort envisa smutsavlagringar utan ansträngning.

piqsels.com

piqsels.com

  1. Grillar, kastruller, stekpannor: när grillarna (inklusive grillarnas metallplattor) eller kastruller och stekpannor utan non-stick-beläggning blir smutsiga med matavlagringar, särskilt förkolnade matvaror, kan vi använda aluminiumfolie. Rulla bara ihop den lite och använd den sedan som en slipande svamp: aluminium skrapar bort smutsen utan att vara överdrivet aggressiv på ytan. Innan du börjar gnugga aluminiumet är det bara att blöta galler eller kastruller för att bli av med alla rester. Efter det kan du också tvätta dem normalt med diskmedel och vatten för att avsluta jobbet. Alternativt kan du också hälla lite salt eller bikarbonat först på grytorna och kastrullerna, sedan är det bara att blöta aluminiumfoliebollen och gnugga. Det är en metod att använda på särskilt feta ytor som annars inte rengörs bra.
  2. För rost och spår av kalkavlagringar på kranar: kranar och kromade metallytor kan befrias från kalk- och rostfläckar genom att använda aluminiumfolie. Börja med att rengöra ytan med diskmedel och vatten, vik sedan aluminiumet tills du har en fyrkant gjord av 3 eller 4 lager (så att den inte går sönder). Doppa aluminiumfyrkanten i vatten (utan tvål) och gnid den på metallen. Fortsätt att doppa i vattnet och skrubba tills ytorna skiner igen.
  3. För att skydda botten av ugnen: om du inte har en dropp-plåt som samlar upp alla droppar och stänk som kommer från plåtarna där du tillagar rätterna i ugnen kan du använda dig av aluminium. Lägg bara ett ark aluminiumfolie på det nedre gallret (ställ det inte i kontakt med botten av ugnen, det kan orsaka små bränder), eller under ugnsformen du använder men var noga med att täcka hela ytan på plåten som själva ugnsformen är placerad på. Så snart arket är för smutsigt, byt ut det med andra. På så vis slipper du att behöva rengöra ugnen noggrant så ofta.
  4. Det finns de som även fodrar botten av spisen med aluminiumfolie (till gasspisar som inte är platta utan har brännarna som är högre än resten av kokytan), men det är lite obekvämt att behöva forma dem och du måste alltid undvika brandriskerna.

Har du använt aluminiumfolie på dessa sätt tidigare?

Advertisement