11 vackra idéer för att avgränsa rabatter med eleganta och kreativa bårder

av Hilda Maria Morgan

06 Maj 2022

11 vackra idéer för att avgränsa rabatter med eleganta och kreativa bårder
Advertisement

Närhelst en del av trädgården är reserverad för odling av någon prydnadsväxt, kanske längs alléerna, nära huset eller till och med mitt på gräsmattan eller ett stenlagt område, finns det alltid ett behov av att avgränsa det: rabatterna är faktiskt alltid omgivna av någon typ av bård, och om denna inte är uppbyggd av någon typ av växt brukar speciella material användas.

Utöver de klassiska valen, som tegelstenar av olika sammansättning eller och stora stenar uppradade runt rabatten, kan andra lösningar också användas: inte bara olika typer av trä och stenar (och olika sätt att placera dem på) utan även återvunna föremål. Kolla in idéerna nedan.

Ett material som kan utnyttjas till gör-det-själv-projekt är järnvägssyllar av trä: de handlar om fyrkantiga och tjocka träplankor, som kanske har sett bättre dagar men som kan renoveras. De kan också köpas online. Med dessa kan du skapa en mer eller mindre hög bård efter dina behov.

Advertisement

Samma typ av tjocka balkar kan arrangeras vertikalt: som många fyrkantiga stolpar som sätts ner i marken. Det är väldigt snyggt när en remsa av grus eller annan typ av sten lämnas mellan bården och de andra områdena i trädgården (oavsett om det är en gräsmatta eller en asfalterad yta).

Genom att istället använda tunnare brädor, som de på lastpallarna, kan du skapa en tunnare bård.

Och hur är det med kreativ återvinning? Det finns de som använder gamla keramik- eller porslinstallrikar. En utmärkt idé för udda tallrikar eller för de som kanske är trasiga eller spruckna.

Likaså finns det de som använder glasflaskor istället.

Även PVC-rör kan användas som stolpar som drivs ner i marken för att skapa gränser som om de vore miniatyrstängsel. Och förutom bårderna där alla bitar ligger sida vid sida, kan det vara fint att placera ut dem i par, för att skapa en lite mer obestämd bård.

Advertisement

Istället för kvistar sammanflätade på trästolpar, gamla trädgårdsrör på metall- eller PVC-stolpar. En bra återvinningsidé.

De ultramoderna och geometriska lösningarna som kan erhållas med betong saknar inte heller charm.

Advertisement

Om du hittar massiva stenar kan de också staplas: med bara två rader som om de vore stora tegelstenar får du en mycket fin bård.

Även dessa små och platta tallrikar kan ordnas i ett par rader.

Advertisement

För att använda runda stenblock i upphöjda rabatter kan däremot gabioner i järn användas.

Formerna som skapas med dessa bårder kan också göra dem mer intressanta.

Vilken metod föredrar du för att skapa rabatter?

Advertisement