Lökskal till trädgården: ett gammalt botemedel för att stärka växter

av Hilda Maria Morgan

19 Maj 2022

Lökskal till trädgården: ett gammalt botemedel för att stärka växter
Advertisement

Ett av de uråldriga botemedlen för trädgården som kanske inte alla är bekanta med är användningen av lökskal. Det handlar om att bara använda det yttersta lagret, den torra som vi brukar slänga eftersom vi inte kan göra mycket annat med det – om vi inte vill färga tyger på ett naturligt sätt!

Skalen av lök berikar faktiskt jorden med ämnen som är användbara för växttillväxt, men fungerar också som ett naturligt svampdödande medel, vilket skyddar de olika exemplaren från oönskade attacker och sjukdomar. Ett avkok av lökskal har antiinflammatoriska, immunstimulerande och regenerativa egenskaper som även är användbara för våra växter. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Karoten, fytoncider, B-vitaminer och nikotinsyra: det är de ämnen som finns i den yttersta delen av löken som vi vanligtvis kasserar och som även är användbara vid odling av grönsaker, särskilt tomater.

För tomater rekommenderar man att fylla en gryta med lökskal och sedan fylla den med vatten tills de täcks helt. Koka, kyl sedan och förvara svalt i två dagar. Filtrera allt och späd avkoket (en del av avkoket och tre delar vatten) och häll den erhållna produkten vid foten av varje planta. Den används när plantorna fortfarande är unga, helst på kvällen. Detta görs sedan igen när plantorna har producerat blommor.

För gurka sprayas samma preparat på bladen för att förhindra att svampsjukdomar och liknande dyker upp senare. Annars kan jorden bevattnas med 3 liter produkt per kvadratmeter.

För växter i allmänhet, såväl som prydnadsväxter: fyll en kastrull med så många skal som möjligt som kan täckas av en liter vatten, tillsätt sedan 8 liter vatten och koka upp. Häll denna vätska i en tank och håll den stängd i en dag. Späd sedan med ett förhållande av 1: 5 och använd produkten för vattning, häll helst på marken och inte på bladen.

För en produkt används mot insekter och skadedjur: en hink med lökskal, några bitar trädgårdstvål (den mjuka av kalium, ren) och två hinkar vatten (vattnet måste vara lika med dubbel volym av skalen). Allt kokas för att lösa upp tvålen, filtreras för att bara få vätskan och sprayas varje vecka på de angripna plantorna. Resterna kan hällas på marken vid foten av plantorna.

Även att bara gräva ner torra skal kan räcka långt, även om det tar lite längre tid för dem att släppa ut de nyttiga komponenterna till jord och växter!

Har du någonsin testat att använda lökskal i trädgården?

Advertisement