Är du osäker på hur man tar bort fläckar av superlim från olika tyger och ytor? Ta reda på hur man kan göra det

av Hilda Maria Morgan

04 Maj 2022

Är du osäker på hur man tar bort fläckar av superlim från olika tyger och ytor? Ta reda på hur man kan göra det
Advertisement

Nästan alla har någonstans i hemmet en förpackning med snabblim, det som ofta kallas superlim (som de från märken som Bostik, Loctite och liknande): de är mycket praktiska vid ett stort antal tillfällen och hjälper oss att reparera ett oändligt antal föremål på väldigt kort tid, vilket gör att vi kan återställa användningen efter olyckor av alla dess slag.

Så alla vet vi att när en droppe av det limmet hamnar på tyger och andra ytor blir, om det inte tas bort omedelbart, en hård och svår konkretion att eliminera. Även på huden är det svårt. Det finns dock några knep som kan vara användbara i dessa fall, vi berättar om dem nedan.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Eftersom det är ett material som, särskilt när det torkar, är ogenomträngligt för vatten, går det inte att använda tvål och vatten. Det som däremot hjälper oss är aceton, det som används för att ta bort nagellack. Det kan göra mirakel, men var försiktig: det kan få olika tyger och material att missfärgas, eller åtminstone göra dem ogenomskinliga. Så det rekommenderas alltid att prova botemedlet först på en gömd bit av samma yta.

  • bänkskivor: kan användas på marmor, granit, laminat med mera. Testa dock alltid först för att slippa fixa till det acetonet kan förstöra. Häll lite nagellackborttagningsmedel på en bomullstuss och gnugga den på fläcken tills den mjuknar lite. Försök då att försiktigt lyfta bort allt lim från ytan. Du kan eventuellt ta hjälp av den runda spetsen på en kniv. Om det inte fungerar, använd någon form av spatel eller till och med lite sandpapper, jobba alltid bara på fläcken. Om det behövs, gnugga igen med bomullen med aceton.
  • Tyg: till skillnad från hårda ytor är det på tyger bättre att vänta tills limmet stelnar, så fläcken förblir begränsad. Aceton kan förstöra vissa ömtåligare tyger eller missfärga färgerna, så försök alltid med ett dolt hörn först. Det är dock nödvändigt att undvika att använda det på syntetiska tyger som modakryl, acetat eller triacetat, som skulle "smälta" i kontakt med aceton. För dem kan du prova ättika eller acetonfri nagellackborttagare.

    Försök först att ta bort det värsta genom att skrapa med en kniv (de med runda spetsar), om du kan använda aceton, häll den på en bomullstuss eller pappershandduk och tryck på tyget och håll det emot fläcken i några minuter. På liknande sätt kan du använda ättika.

    Använd sedan en gammal tandborste för att skrubba på fläcken tills du kan ta bort limmet. Du kan upprepa dessa två stegen flera gånger, kontrollera alltid tygets reaktion.

    Häll slutligen en droppe diskmedel på fläcken och dutta för att skölja eller tvätta tyget i tvättmaskinen.

Har du någonsin provat dessa medel?

Advertisement