Använd alla typer av klippor och stenar för att stilfullt och kreativt dekorera trädgården

av Hilda Maria Morgan

30 April 2022

Använd alla typer av klippor och stenar för att stilfullt och kreativt dekorera trädgården
Advertisement

Att använda naturliga element för att skapa rörelse i våra trädgårdar är i princip en idiotsäker teknik för att skapa trevliga miljöer. Detta innebär inte bara att välja det bästa anordningen av buskar och träd, utan också att avgränsa och definiera utrymmen genom att skapa rabatter, stigar och bårder; eller lägg till dekorationer: precis som vi inomhus väljer pynt eller dekorativa element av olika slag, kan vi utomhus med skulpturer och installationer av olika slag göra detsamma.

Alla dessa saker kan också skapas med olika typer av sten: runda och glänsande i olika färger, eller kanske mindre och mer oregelbundna plattor och bitar. Det finns massor av sätt att använda dem i trädgården, och du kan se några exempel nedan.

Advertisement

En trend som alltid är aktuell är den som involverar användningen av vita och runda stenar: det kan vara mindre småsten eller större stenar och används vanligtvis för att skapa områden på marken, genom att skapa en kromatisk kontrast mot de omgivande områdena. Det kan till exempel vara rabatterna som löper längs med husets väggar och på så sätt skapar ett mellanrum mellan den och gräsmattan.

Advertisement

Eller så sätts de in i stenlagda behållare som kan vara både av tegel och trä: det täcker marken runt växterna, ofta buskar med geometriska former, som också fungerar för att förhindra tillväxt av ogräs och även för att längre hålla fuktigheten i jorden på sommaren.

Annars kan de användas för att bara omge växterna i rabatter, lämna resten av jorden bar synlig eller täcka den med säsongsbetonad kompost lagd som en slags ram.

De ljusa stenarna kan också tjäna sig själva som en bård för att identifiera en rabatt mitt på gräsmattan, kanske med konstnärliga lösningar som om alla stenar hällts ut på marken från en omkullvält amfora.

Och genom att använda större stenar, med lite betong, kan du skapa en oändlighet av upphöjda rabatter: fyrkantiga som stödjer mot väggar eller som skapar en vall på sluttningar, eller runda eller av vilken annan form du hest vill mitt på ett plant område.

Advertisement

Med hjälp av småsten och flodstenar som om de vore delar av en mosaik kan du skapa stigar dekorerade med abstrakta, blommiga eller geometriska motiv.

Stenar kan också skapa hela områden i trädgården som trappor och vallar, precis som tegel. Beroende på vilken stentyp som väljs kommer mycket olika resultat att erhållas, även om grundmodellen är densamma.

Advertisement

Med runda eller platta stenar, ofta i havsområden eller längs bergsstigar, byggs rösen. Det är torrstaplade stenar som med tiden tenderar att kollapsa åtminstone delvis. Men om du vill använda dem som en beständig dekoration i trädgården kan du sticka fast stenarna (efter att ha gjort ett hål i dem) på runda metallstänger. Det är samma kriterium som används för att förvandla högarna till fontäner.

Sedan finns det de så kallade "gabionerna" eller burar gjorda med ett tjockt metallnät och fyllda med stenar som alltmer blir en del av trädgårdens arkitektur. Förutom de enklare geometriska formerna går det att använda dessa lösningar för mer konstnärliga idéer.

Advertisement

Och även barn kan bidra till att använda stenar för att dekorera trädgården: att måla runda och släta stenblock för att använda som blomblad är en trevlig idé...

... Samt att förvandla stenarna till några färgglada djur, som nyckelpigor!

Hur skulle du vilja använda sten i trädgården?

Advertisement