För friskare och glansigare hår, prova naturliga huskurer

av Hilda Maria Morgan

22 Mars 2022

För friskare och glansigare hår, prova naturliga huskurer
Advertisement

Att ha friskt och glänsande hår är ett nöje för alla och orsaken till trist eller torrt hår kan härledas till flera faktorer. Inte bara användningen av fel produkter för att tvätta håret, utan också en diet som saknar vissa näringsämnen, exponering av värmekällor (även hårtorken eller plattången), miljöförhållanden (extrem värme eller kyla) är alla ansvarsfulla faktorer för torrt och sprött hår.

Det går dock att fixa till situationen genom att ge näring till håret och återställa kutikulan med hjälp av produkter som enkelt kan förberedas hemma med naturliga ingredienser för att ingå i den vanliga hårvårdsregimen. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Havregryn- och farinsockerskrubb

Att exfoliera hårbotten hjälper till att ta bort döda hudceller, talg och mjäll för att få friskare och glansigare hår från rot till topp. Det är tillrådligt att göra det en gång i veckan för att inte agera för aggressivt på huden och håret, vilket då skulle kunna leda till motsatt resultat än det önskade. Utrusta dig med

  • 2 matskedar farinsocker
  • 2 matskedar havregryn, mald till pulver (den man använder för att göra gröt)

Kombinera denna blandning med ditt vanliga hårbalsam eller hårmask, massera försiktigt in det i hårbotten och låt verka under den tid som anges på produktens förpackning. Det är en skonsam men effektiv fysisk (icke-kemisk) peeling som hjälper till att få starkare och friskare hår.

Avokado- och kokosolja-mask

Avokado är en utmärkt källa till biotin, som hjälper håret att växa ut på ett friskare sätt. Dessutom är mineralerna som finns i avokadon användbara för att täta kulikulan, så att de får ett glänsande utseende och även blir mjukare att ta på. Du behöver:

  • 1 avokado
  • 2 matskedar kokosolja

Mosa avokadon till en kräm med en gaffel i en skål. Tillsätt kokosoljan och blanda ihop väl. Applicera efter schamponering och låt verka under minst 15 minuter och skölj väl innan torkning. Du kan också hålla den på i några timmar innan du tvättar håret med schampo.

Citron har svampdödande egenskaper och kan verka mot talg på hårbotten och mjäll. Det måste dock sköljas väl, annars bleker det håret (rekommenderas inte om håret är färgat). Olivolja å andra sidan mjukar upp håret. Och du kan också ersätta den med argan- eller sötmandelolja.

Vilken är ditt favoritknep för glänsande och friskt hår?

Advertisement