Fågelholkar och fågelmatare: testa att bygga dem med roliga gör-det-själv-projekt!

av Hilda Maria Morgan

26 April 2022

Fågelholkar och fågelmatare: testa att bygga dem med roliga gör-det-själv-projekt!
Advertisement

Att locka småfåglar till trädgården är ett sätt att hjälpa naturen och även göra vår tomt mer levande. För att göra detta kan du lägga till fågelhus eller fågelmatare som ger dem skydd och näring, de kan vara användbara när de häckar eller när de förbereder sig för årets svåraste stunder.

Många olika modeller kan byggas med trä, ofta med speciella eller färgade former som därmed också bidrar till att dekorera trädgården. Här är några modeller att prova eller hämta inspiration från.

Advertisement
Tutorial via suncatcherstudio.com

Tutorial via suncatcherstudio.com

Mer än ett hus, en riktig rustik stuga till fåglarna: ett roligt projekt för dem som älskar att arbeta med trä.

Advertisement
100things2do.ca

100things2do.ca

Det här är en väldigt enkel modell, så det räcker med bara några bitar plywood och när du har allt du behöver tar det mindre än en halvtimme att bygga huset. Det är tillräckligt öppet för att fungera mest som ett foderho, men småfåglar kan också hitta lite skydd där under regniga dagar.

Tutorial via gardentherapy.ca

Tutorial via gardentherapy.ca

Återvunnet trä kan också användas, som till exempel lastpallar. Och kanske, för att ge det ett snyggare utseende, kan du gå loss med färgglada färger som också gör huset till ett objekt att kreativt dekorera trädgården med.

Tutorial via homedepot.com

Tutorial via homedepot.com

Det finns projekt för alla smaker och kunskapsnivåer: även en fyrkantig bricka, med inte alltför höga kanter upphängd i enkla snören, kan vara användbar för fåglarna, som kommer att hitta en bekväm foderho att stå på.

Etsy

Etsy

Om du gillar ett föremål som smälter in perfekt i trädgårdens landskap kan en utfodrare gjord av en liten bit av en stam med barken kvar vara idén för dig.

Advertisement

För att skapa gör-det-själv-utfodrare finns det också många projekt att följa som går ut på att återvinna glasflaskor: de vänds upp och ner och fylls med fågelmat, men de rör nästan vid en tallrik eller uppsamlingsbricka, så endast en liten mängd foder släpps ut gången.

Och även en enkel träskiva där du kan skapa slitsar som fat i plast kan krokas fast i är ett enkelt och billigt projekt för originell fågelmatare.

Har du någonsin byggt fågelholkar och fågelmatare hemma?

Advertisement