Vacker och stark: murgrönan är en vacker inomhusväxt som ofta förbises

av Hilda Maria Morgan

26 April 2022

Vacker och stark: murgrönan är en vacker inomhusväxt som ofta förbises
Advertisement

Murgröna är en växt som har ett mycket dåligt rykte: den anses ofta vara en klätterväxt som är nästan omöjlig att besegra, och oavsett allt måste utrotas. Även om det är tveklöst att den har en otrolig kraft och kan föröka sig extremt lätt, så i trädgården är det verkligen nödvändigt att kontrollera dess tillväxt, kan den ofta vara ett vinnande val, även som inomhusväxt.

Faktum är att den inte bara är vacker (och det finns många sorter som skiljer sig åt i form och färg, såväl som i växtens allmänna storlek), utan den kan rena luften och filtrera bort skadliga gifter från luften inomhus, är älskad av pollinerande insekter och ett säkert kort även för dem utan gröna fingrar.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

Egenskapen som murgröna ofta avskys för, nämligen att den kan växa var som helst och kväva många andra växter är faktiskt ett bevis på dess förmåga att överleva även under svårare förhållanden för andra växter, även i hemmet.

  • Exponering och klimat: den är mycket motståndskraftig, men de ideala odlingsförhållandena förutser temperaturer runt 15-18 °, och som på vintern inte sjunker under 7 °. Den blir också frodigare i solen, men den tål även positioner i svagt ljus. Ju mer färgglada och brokiga bladen är, desto mer vill de ha solljus. Arten med mycket mörka blad lyckas däremot växa även under svaga ljusförhållanden.
  • Bevattning: murgrönan i trädgården är självförsörjande när den väl tar marken i besittning. I krukor är det däremot nödvändigt att se till att jorden inte förblir torr för länge på sommaren och även under vårens eller höstens varmare perioder.
  • Jord: den är inte särskilt krävande, och den anpassar sig faktiskt till många olika typer av jord, även de fattigare. Det är dock att föredra en rik och väl upplöst jord, kanske blandad med lite sand eller lecakulor.
  • Beskärning: växten växer snabbt, så det finns ett behov av att begränsa den om det inte går att plantera om den i mycket stora krukor eller i öppen mark. Beskärning görs bäst i slutet av sommaren eller så snart vintern är slut. Med toppen av grenarna avskurna kan du enkelt få många andra plantor. Annars sprider sig murgrönan lätt även genom avläggning.

Nedan följer olika typer av murgröna, med olika former eller färger på bladen.

Advertisement
Advertisement

Har du redan odlat murgröna hemma?

Advertisement