Ett moln av skummande blå och lila blommor: upptäck agerater, perfekt för rabatter och planteringar!

av Hilda Maria Morgan

20 April 2022

Ett moln av skummande blå och lila blommor: upptäck agerater, perfekt för rabatter och planteringar!
Advertisement

Oemotståndliga skummiga blommor och mindre självklara än många andra för rabatter och planteringskärl. Varje år från slutet av vintern och framåt ser vi marknader, stormarknader och blomsteraffärer som är fyllda med växter som blommar den ena vackrare än den andra, och ofta är det ettåriga växter som sätts i krukor, planteringskärl och rabatter för att ge extra färg så länge den varma årstiden varar och sedan året därpå tänker vi på ett annorlunda upplägg.

Bland ettåriga växter att överväga för en lite mer originell återgivning av grönområdena finns agerater: namnet indikerar faktiskt ett släkte av många olika arter, av vilka några är fleråriga. I allmänhet är det dock växter som kommer från Mexiko som därför, i klimat som inte är lika milda, odlas som ettåriga. Det är verkligen av stor estetisk inverkan och mindre uppenbart än många andra vanligare växter, men är ganska lätt att hitta. Ta reda på mer genom att läsa vidare.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Klimat och exponering: de är växter som älskar värme, så du måste se till att de har minst 4 timmars direkt solljus varje dag, annars kommer de att blomma väldigt lite, och därmed kommer deras skönhet att gå förlorad.
  • Jord: de älskar mycket mjuk och näringsrik jord (med mycket humus). Den måste vara väldränerad, så använd en bra universaljord till vilken du tillsätter sand eller vermikulit så att rötterna kan utvecklas fritt. Du kan också lägga till lite gödsel, utan att överdriva.
  • Bevattning: glöm inte dessa växter. De måste vattnas generöst och konsekvent. Faktum är att de i allmänhet behöver vattnas så snart jorden torkar, så en gång i veckan på våren och ännu oftare på sommaren.
  • Gödselmedel: under blomningsperioden, ge ett vanligt gödselmedel för blommande växter varannan eller var tredje vecka, strax före vattning.
Advertisement

Men även de högre kan göra ett stort intryck tillsammans med andra blommor som matchar i färg.

Har du någonsin odlat agerater hemma?

Advertisement