Vill du bygga ett originellt soffbord? Ta reda på hur du gör genom att återvinna lite allt möjligt

av Hilda Maria Morgan

19 April 2022

Vill du bygga ett originellt soffbord? Ta reda på hur du gör genom att återvinna lite allt möjligt
Advertisement

Det finns inte ett vardagsrum som inte har sitt soffbord i mitten: det är det centrala elementet i området, runt vilket fåtöljer, stolar och soffor är arrangerade. Eftersom det här är en så grundläggande möbel är det ofta också den med den snyggaste designen, därför också den där du kan ha mer vågade former och modeller.

För att säkerställa en möbel ska bli riktigt originell är det en ofelbar metod att tillgripa gör-det-själv-projekt: med lite uppfinningsrikedom kan du skapa soffbord av många olika föremål. De som är gjorda av olika träslag är vackra men också de som är gjorda av återvunna föremål. Ta en titt nedan.

Advertisement

Hopmonterade rejäla trälådor: ett enkelt, populärt projekt som kan skräddarsys.

Advertisement

En skiva från en stam: det råa träet med alla dess ådror och kanske till och med barken kvar på utsidan ger en rustik touch som också kan kombineras med sofistikerade sammanhang. Beroende på stammens diameter kan du få ett bord att placera i mitten av vardagsrummet eller också ett mindre att ställa bredvid soffan.

Benen du väljer till soffbordet påverkar det slutliga resultatet mycket och sedan skulle du kunna ge en mer personlig touch genom att måla träet kritvitt!

Oundvikligen fascinerande är även stammens mönster, och när de är barkfria och väl behandlade för att hålla över tid ser de mycket eleganta ut.

Vad sägs om en soffbordsmodell vars bas helt är gjord av träbitar som pressats och kilat ihop? Glasplattan ovan framhäver dess skönhet.

Advertisement

Om du vill använda kraftiga naturliga grenar, innan du målar dem, kan du behöva behandla dem med impregneringsmedel (tungolja eller andra träoljor) som tätar fibrerna, så att träet förblir oförändrat under lång tid.

Bambukäppar alla skurna till samma storlek och ovanpå en glasskiva: minimalt men mycket speciell.

Advertisement

En gammal och stor resekoffert ger en exotisk och vintage touch, inte att underskatta.

Det är alltid synd att förstöra böcker, men det kan hända oss alla att råka hitta några gamla volymer av något uppslagsverk eller i alla fall böcker av ringa värde som mest bara tar plats: om alternativet är att kasta dem eller bränna dem, så är det bättre att förvandla dem till inredningsföremål!

Advertisement

För källare eller mer rustika miljöer är även trätunnor ett föremål som enkelt kan återvinnas som soffbord.

Advertisement

Vertikala eller horisontella sektioner, liggande eller upp och ner: det finns så många sätt att använda dem på.

Har du någonsin byggt ett gör-det-själv-soffbord?

Advertisement