Basilika och rosmarin: odla dem i vatten för att hålla dem fräscha för att kunna använda dem när du vill

av Hilda Maria Morgan

28 April 2022

Basilika och rosmarin: odla dem i vatten för att hålla dem fräscha för att kunna använda dem när du vill
Advertisement

Hydroponisk odling är den som inte innebär användning av jord vilket normalt är fallet för de växter vi har i hemmet eller trädgården. Det bör följas med god konstans, men det är inte svårt att lära sig och har en rad fördelar som inte bör underskattas: mindre utrymme i huset, växter som växer mycket snabbt och i synnerhet när det gäller aromatiska örter är det uppskattat att det gör att deras blad får 40 % mer aromatiska oljorna i sig, vilket gör att dina rätter eller i alla fall beredningen där du använder dem kommer att vara mycket mer doftande.

Läs vidare om vilka aromatiska örter du kan odla i vatten.

via thehydroponicsplanet.com

Advertisement

Basilika

Basilika är en av de mest populära aromatiska örterna i köket, även för dem som ägnar sig åt denna typ av odling, just för att smaken och aromen av växten är mer intensiv.

För att starta den hydroponiska odlingen med basilika kan du använda både fröna, som kommer att gro; som kvistarna som klipps som när man tar sticklingar. Den andra metoden är snabbare och generellt mer framgångsrik: det tar vanligtvis en vecka för rötterna att gro i vatten.

Det är viktigt att komma ihåg att hålla temperaturen mellan 21 och 26 grader Celsius, eftersom basilika älskar värme men inte överdriven värme. I vaserna kan du sätta in stenullskuber som är favoriterna för denna odling. Annars kan vitmossa, perlit, vermikulit eller kokosfibrer också användas. Alla dessa måste steriliseras innan de används. Se dessutom till att underlaget för att odla växterna alltid bara är fuktigt och inte alltför blött, annars kan skadliga svampar utvecklas.

Basilika kan skördas när plantan är minst 20 cm hög och alltid endast genom att klippa en tredjedel eller högst två tredjedelar av grenen. Men efter att du redan har klippt varje gren två eller tre gånger är det lämpligt att starta odlingen på nytt med nya sticklingar.

Advertisement

Rosmarin

Hydrokulturen av rosmarin går långsammare: man måste vänta minst 12 veckor innan man kan skörda några kvistar, medan om man utgår från fröna tar det ännu längre tid och chanserna att skörda är ännu lägre.

Rosmarin kan också angripas av svampar, mjöldagg och kvalster: av denna anledning är det en av de växter för vilka hydrokultur med NFT-systemet (Nutrient Film Tecnique, eller näringsfilmsteknik) rekommenderas. Dessutom:

  • pH måste ligga mellan 5,5 och 7,0
  • Luftfuktigheten får inte stiga för högt
  • Minst 11 timmars solljus måste säkerställas
  • Skörden kan ske året runt, men för varje planta är det bäst att inte skörda mer än två eller tre gånger.

Skulle du vilja odla örter på detta sätt? Har du någonsin gjort det?

Advertisement