Liten trädgård? Kolla in de små träden du kan odla

av Hilda Maria Morgan

18 April 2022

Liten trädgård? Kolla in de små träden du kan odla
Advertisement

Ibland tror man att en liten trädgård utesluter möjligheten att sitta i den uppfriskande skuggan av något träd, men det finns olika typer av växter som, trots att de inte är buskar, inte når sådana dimensioner att de blir besvärliga. Varken på höjden eller bredden.

Det finns sorter som ofta väljs för blommornas eller lövens skönhet, andra som ger oss frukter och andra som fortfarande gör fåglar och vilda djur glada. Nedan anger vi några av dem att tänka på när det gäller små trädgårdar och ibland även för stora terrasser.

via gardenersworld.com

Advertisement

Japansk lönn

Japansk lönn

pxhere.com

Acer palmatum är namnet för att leta efter de olika befintliga sorterna, alla väldigt vackra på grund av bladens form och för dess varma och fascinerande nyanser. De bör odlas på skyddade platser, där de inte drabbas av direkt sol, särskilt under dygnets varmaste timmar, och kan även sättas i mycket stora krukor.

Advertisement

Häggmispelsläktet

Häggmispelsläktet

Commons Wikimedia

De delikata och eleganta vita blommorna på häggmispeln gör ett härligt tillskott till ett grönområde. Den blommar tidigt på våren medan löven blir gyllene på hösten. Den älskar soliga eller lätt halvskuggiga lägen och kan nå en maximal höjd på 6 meter, även om den ofta förblir mindre i storlek.

Judasträd

Judasträd

Commons Wikimedia

Cercis siliquastrum är trädet som vi, tillsammans med körsbärsträden, alltid ser explodera i en praktfull blomning mellan slutet av mars och första hälften av april: det är en av vårens symboler och har den extraordinära egenskapen att vara täckt med blommar även längs stammen och större grenar, precis som om de spirade direkt ur barken. I familjen Cercis finns också liknande träd, ofta med dimensioner runt 3 meter, som har olika egenskaper som bladverk i brons eller lila!

Persika

Persika

Pixabay

Många fruktträd når inte stora storlekar och speciellt persikoträd kan också beskäras för att ge dem en mer innesluten form. De är fina när de är täckta av blommor i slutet av vintern och ger sedan ifrån sig riktigt läcker frukt några månader senare. De är också mycket motståndskraftiga växter, även lämpliga för kallare klimat, men de föredrar fortfarande soliga lägen skyddade från starka vindar.

Rönn

Rönn

Pixabay

Om du vill uppmuntra närvaron av fåglar och vilda djur i trädgården, kan du överväga ett träd som rönnen (Sorbus aucuparia) som har vackra fjäderliknande blad, ger vackra blommor på våren och fylls med vackra klasar av röda bär på hösten. Även av detta träd finns det flera sorter att upptäcka, av vilka några har en mindre maximal storlek än andra (som "Rosiness"). Det är väldigt tåliga växter som är värda att överväga.

Advertisement