Gå ner i vikt genom att promenera: visste du att promenader kan få dig att gå ner i vikt, precis som löpning?

av Hilda Maria Morgan

20 April 2022

Gå ner i vikt genom att promenera: visste du att promenader kan få dig att gå ner i vikt, precis som löpning?
Advertisement

Löpning eller promenader är kardiovaskulära aeroba övningar som alltid rekommenderas att integreras till din dagliga och veckovisa rutin: de hjälper att gå ner och bibehålla vikt, ökar fysiskt motstånd, förbättrar immunförsvaret, kan undvika uppkomsten av vissa sjukdomar och kan därför förbättra (och förlänga) livet. Löpning är dock inte alltid inom räckhåll för alla, av olika anledningar, men då kan man överväga att ersätta det med raska promenader.

Det är också känt som fit walking och kallas ibland även för speed walking eller power walking, även om det i verkligheten finns vissa skillnader mellan dessa kategorier: består dock alla av att gå i rask takt och med hög frekvens och om de görs på rätt sätt kan de ge fördelar jämförbara med löpnings.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Speed walking: består av att gå med en medelhastighet på minst 4,5 - 4,8 kilometer i timmen. Pulsen ökar och fler kalorier förbränns än med att gå i normal takt.
  • Power walking: vi pratar om Power walking när medelhastigheten är högre och varierar från 5 till 8 km/h. För vissa kan det till och med gå upp till 11-16 km/h! Att gå i en hastighet av 7 km/h kommer att förbruka mer eller mindre samma kalorier under en timme som att utföra normal jogging under samma tid och i samma hastighet.

Det krävs lite tålamod och framför allt uthållighet för att hålla ett tempo på 5 km/h eller mer, och det är därför nödvändigt att gradvis vänja sig vid att öka tempot på sin promenad lite i taget: många rekommenderar att du ökar hastigheten under två minuter och sedan sakta ner.

Att träna speed walking (dvs den första typen av träning som anges ovan, den något lättare) kan utan tvivel förbättra humöret och kroppens allmänna välbefinnande, och även om du inte lyckas omvandla din dagliga rörelse till ett träningspass med Power walking, kommer i alla fall att bränna fler kalorier än du gör om du skulle gå i normal takt.

Du skulle kunna börja med en halvtimme varje gång och sedan öka gradvis (minst 3 gånger i veckan), detta skulle kunna vara vanan som förbättrar din livskvalitet!

Advertisement