Vill du bevara lök i kylen länge och utan att få dålig lukt? Ta reda på hur man kan göra det

av Hilda Maria Morgan

17 April 2022

Vill du bevara lök i kylen länge och utan att få dålig lukt? Ta reda på hur man kan göra det
Advertisement

Lök är en basingrediens i en myriad av olika recept, så det är mycket troligt att vi alltid har ett lager redo hemma. Det är grönsaker som håller under lång tid så länge de är hela, men vad kan man göra med de färska och de som redan skurits?

Beroende på situationen kan du ta till vara på några enkla knep för att få dem att hålla längre utan att de torkar ut eller tar skada, så att du kan använda dem till någon annan maträtt längre fram. I vissa fall går det till och med att frysa in lök som vi inte tänker konsumera snarligen. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Hel lök: hela lökar bör inte förvaras i kylen. När det gäller färska och små är det fortfarande tillrådligt att använda dem inom några dagar efter köpet. Var förvaras de då? I behållare med hål, såsom korgar eller ännu bättre påsar och till och med påsar av rep som hängs i köket eller i ett område som används som skafferi fungerar bra. Det är dock bättre att förvara dem på en ganska skyddad men ventilerad plats. Självklart måste de alltid förvaras med allt skal.

    När du köper, se till att de hela lökarna fortfarande är väldigt hårda: om det finns mjuka fläckar ruttnar de snabbt.

  • Skuren eller hackad lök: du kan försluta dem i en lufttät påse eller i en lufttät kylbehållare och förvara dem i kylen i upp till 5 eller 7 dagar. På så sätt kommer de inte att torka ut eller fylla kylen med sin typiska stickande lukt.

  • Men om du inser att du inte kommer att använda dem snart, då kan du även frysa in löken. Vi syftar bara på lök som redan är skuren eller ännu hellre hackad. Hel lök däremot tinar inte särskilt bra, tappar konsistensen och blir svårhanterlig. Var noga med att lägga den hackade löken i en lufttät påse från vilken du eliminerar så mycket luft som möjligt (vakuumförpackningar föredras).

Med dessa metoder kan du njuta av lök längre utan att oroa dig för smaken och framför allt utan att behöva slänga mat i onödan.

Advertisement