Kom ihåg de mest användbara tipsen för att vattna orkidéer på rätt sätt

av Hilda Maria Morgan

13 April 2022

Kom ihåg de mest användbara tipsen för att vattna orkidéer på rätt sätt
Advertisement

För alla växter, inklusive orkidéer, är det viktigt att förstå den rätta frekvensen och intensiteten av vattning för att säkerställa deras välbefinnande. Ofta är det faktiskt så att konsekvensen av uppkomsten av problemen med växterna som vi odlar i hemmet gäller behovet av att vattna mer eller mindre ofta, eller mer eller mindre rikligt.

I synnerhet när det gäller orkidéer är de sorter vi har hemma ofta Phalaenopsis och Cymbidiums, men dessa har för det mesta samma bevattningsbehov som de andra typerna på marknaden, av vilka några kan vara mer krävande när det gäller odlingsteknik. Vi påminner dig om några användbara tips nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

  1. Det finns ingen universell exakt kadens: från hus till hus påverkar medeltemperaturen (även efter årstid) och luftfuktigheten i miljön där växterna odlas.
  2. Den alltid giltiga regeln är därför att kontrollera tillståndet för substratet där de planteras och ge vatten när det är torrt, och alltså när det inte längre finns några spår av fuktighet även på 5 eller 7 cm djup.
  3. För att vattna substratet, som i de flesta fall är trädbark, måste det mättas med vatten varje gång. Ta alltså krukorna, ställ dem i en balja (eller i en diskho, dusch, ett badkar) och duscha riktig vid basen av plantan, med vatten i rumstemperatur (du kan fylla en vattenkanna först, eller använda vatten som varken är varmt eller kallt), som inte når bladen. Låt krukan stå i vattnet i minst 15 minuter.
  4. Töm sedan vattnet och baljan/diskhon och låt krukan bli av med överflödigt vatten. Även om de älskar fukt, kan för mycket kontakt med vatten orsaka röta.
  5. För att få vattnet att rinna av bättre, om krukan är av plast kan du göra hål i sidorna när den är tom.
  6. Om du vill testa isbitsknepet, kanske om du är borta några dagar när det är väldigt varmt, kan du lägga 3-5 stycken i jorden, utan att de rör vid blad eller stjälk, och helst inte ens i kontakt med rötterna. Så bäst är om den läggs mot kanterna på krukan. Det rekomenderas dock att vattna rikligt enligt ovan.

Hur ofta vattnar du dina orkidéer?

Advertisement