Växter i varje rum i huset: ta reda på hur du använder dem som fascinerande element i inredningen!

av Hilda Maria Morgan

09 April 2022

Växter i varje rum i huset: ta reda på hur du använder dem som fascinerande element i inredningen!
Advertisement

Mer eller mindre varje inredningsteori ger för det mesta möjlighet att infoga något naturligt element i våra rum: växter kan vara av många olika typer, arrangerade på ett mer traditionellt sätt eller integrerade med mer innovativa och oväntade lösningar, men oavsett får de varje utrymme att bli mer levande, mer harmoniskt och trevligare. Och hälsosammare också.

Därför vore det trevligt att tänka sig att placera dem i flera rum: om husets olika rum har rätt ljus-, temperatur- och luftfuktighetsförhållanden skulle det att vara möjligt att inreda var och en med en touch av grönt, som i inredningarna du ser nedan.

Advertisement

Platsen i huset där vi brukar se växter triumfera är matsalen eller vardagsrummet, och ofta är det ett riktigt grönt hörn inrättat nära fönstren.

Advertisement

Förutom att placera krukor på marken, med deras fat och cachepots, kan du också omge vilken möbel som helst med växter, speciellt bokhyllor.

Om det saknas utrymme, i ett vardagsrum såväl som i andra rum, kan du överväga att hänga upp korgar i taket, perfekta för hängväxter.

Växter kan också bli föremålet för att dekorera väggen ovanför soffan, kanske med hjälp av hyllor med en raffinerad design.

De är också vackra på svävande hyllor, tillsammans med böcker, tidningar och diverse krimskrams.

Advertisement

Man hittar inte alltid folk som är villiga att ha växter i sovrummet, ändå fungerar de bra även där.

Det finns växter som faktiskt rekommenderas för dessa miljöer, eftersom vissa producerar syre på natten (som sansevieria) eller har en delikat doft som främjar avslappning och hjälper sömnen (som lavendel).

Advertisement

Om husets korridorer eller avsatser är tillräckligt ljusa, är även dessa utmärkta utrymmen för växter, som verkligen blir medelpunkten, eftersom det vanligtvis inte finns mycket annat som lockar på uppmärksamheten.

Fuktälskande växter, som ormbunkar eller till och med orkidéer, passar bra i badrummet.

Advertisement

Du kan ställa krukor på marken här också, eller skapa hyllor på väggen (eller i väggen!) för att hysa olika typer.

Att se den gröna i naturen från de utrymmen vi bor i hjälper psykofysiskt välbefinnande, och visst skulle det vara skönt att kunna koppla av under ett varmt bad i vad som ser ut att vara en riktig urban oas.

Advertisement

Köket: även här kan vi utnyttja ljuset för att arrangera hyllor och planteringskärl fulla av användbara växter.

Det är faktiskt det perfekta utrymmet för att odla aromatiska örter för matlagningen, som alltid kommer att vara fräscha och väldoftande.

Hur använder du växter för att dekorera ditt hem?

Advertisement