Syren: användbara tips för att odla en mycket väldoftande växt med en omisskännlig färg

av Hilda Maria Morgan

09 April 2022

Syren: användbara tips för att odla en mycket väldoftande växt med en omisskännlig färg
Advertisement

Syrenen (sirynga vulgaris) är en buske eller ett litet träd som blommar rikligt på våren: det är i själva verket under denna period som växterna är fyllda med pråliga blomställningar i klasar av en omisskännlig färg, nämligen syren (även om det finns varianter av olika nyanser, upp till rosa och vitt). Dessa blommor är inte bara riktigt vackra att titta på, utan de avger också en mycket behaglig doft och att kunna njuta av deras delikata och eleganta skönhet är ett plus i alla trädgårdar.

 

De är lättodlade och ska helst placeras i jorden, även om det inte är omöjligt att odla dem i stora krukor. Läs vidare för att ta reda på mer om denna vackra växt med ursprung i Mellanöstern.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Exponering och klimat: den älskar soliga lägen, där kommer den att kunna ge sitt bästa under blomningen. Det betyder dock inte att de måste vara i direkt sol hela dagen, speciellt där somrarna är väldigt varma. Det är bra att garantera dem skydd från den stekande solen under den varmaste delen av dagen. Denna växt är också mycket rustik och fruktar inte kylan, vilket är anledningen till att den kan odlas på öppen mark utan rädsla i de flesta geografiska områden med ett tempererat klimat.
  • Jord: den idealiska jorden för syren är lite fuktig och helst kalkrik. Den får därför inte vara för torr och stenig, och det rekommenderas faktiskt alltid att vid implantationstillfället gräva ett mycket bredare och djupare hål för att fyllas med universaljord av god kvalitet blandad med mogen gödsel (väldigt lite räcker). När det gäller odling i kruka är det alltid bäst att lägga ett lager lecakulor på botten för att säkerställa en bra vattendränering.
  • Bevattning: det är nödvändigt att vara konstant när växten nyligen har planterats, och se till att jorden inte förblir torr i mer än ett par dagar. Men när syrenen växer och tar marken i besittning blir den autonom. Om man odlar i kruka måste man däremot alltid ha koll på jorden och se till att vattna varje gång jorden torkar upp helt.
Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Gödsling: det räcker med att sprida humus, gödsel eller gödselmedel med långsam frisättning (granulär) före vårens början.
  • Beskärning: det här är växter där det inte är nödvändigt att ingripa massivt, utan bara - eventuellt - för att ta bort torra eller trasiga grenar. När det gäller blomställningarna, om du verkligen vill ta bort dem, bör de att knipsas bort så fort de börjar torka ut men utan att ta bort knopparna som utvecklas under blommorna, för att inte utesluta blomningen nästa år.

Har du någonsin odlat syrener hemma?

Advertisement