Har du hår med kluvna toppar? Så här kan du återställa dem

av Hilda Maria Morgan

24 April 2022

Har du hår med kluvna toppar? Så här kan du återställa dem
Advertisement

Ibland räcker det verkligen att veta att du har ett friskt hår för att känna dig mer säker i ditt utseende, men när du måste kämpa med sprött och skadat hår, särskilt ett hår som förstörts av kluvna toppar är det svårt att få önskat resultat. Problemet med kluvna toppar kan verkligen påverka vem som helst: det är i själva verket manifestationen av ett problem i kutikulan, dvs det yttre skyddande lagret som skadas och korroderas av användning av hårtorkar och plattång, men också av kemiska behandlingar (färgämnen, permanent, etc.) samt från vardagsstress.

Den inre delen av håret, den som består av proteiner, förblir därför exponerad och känslig för att delas upp i flera "förgreningar" och går sönder. Det är faktiskt inte möjligt att helt reparera spetsen på ett hår som har delat sig i flera delar, men du kan hjälpa det tillfälligt och få även skadat hår att se friskare ut och dessutom bli mer behagligt att ta på.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Försök att borsta håret när det är blött, medan du duschar och använd en bredtandad kam. Den bästa tiden är efter applicering av balsam, vilket hjälper till att reda ut håret. Dessutom är blött hår lite mer elastiskt och om det behandlas med mildhet riskerar det inte att gå sönder lika lätt.
  • Även när du schamponerar, massera hårbotten snarare än hårtopparna: ingen produkt kommer att göra underverk på skadade längder, och om du rör dem för mycket kan de skadas.
  • Skölj med kallt (eller åtminstone inte för varmt) vatten för att täta hårets yttre skikt.
  • Gnugga inte håret kraftigt med en handduk när du behöver torka det, utan tryck försiktigt.
  • Beroende på din hårtyp, investera i produkter som är lämpliga: till exempel kanske samma supernärande mask inte är fördelaktigt för allt hår på samma sätt. På tunnare hår är det bättre att använda ett serum eller mjölk istället för tyngre krämer eller oljor.
  • För att sedan agera specifikt på skadat hår, hitta den mest lämpliga dedikerade produkten för dig med hjälp av din frisör eller en expert. Generellt rekommenderas produkter som innehåller ceramid, serin och glutaminsyra.
  • Undvik att torka med värme, så ingen hårtork eller plattång. När du inte kan klara dig utan dem, vänta så länge som möjligt med att använda dem: bäst är att bara använda dem på fuktigt hår än på helt blött.
  • Skydda ditt hår från värmen från torkning med specifika produkter: dessa kan vara leave-in balsam eller serum eller sprayer för tvättat hår. Överdriv aldrig mängden av dessa produkter, som kan tynga ner ditt hår, men dra nytta av den barriär de skapar för att skydda håret: de kan verkligen göra skillnad när du hittar den rätta produkten för ditt hår.

Med rätt åtgärder och med rätt produkter på bästa sätt kan du återställa även ett riktigt tråkigt och skadat hår!

Advertisement