Paradisträd: ta reda på hur man reproducerar "penningträdet" från ett enda blad!

av Hilda Maria Morgan

05 April 2022

Paradisträd: ta reda på hur man reproducerar "penningträdet" från ett enda blad!
Advertisement

Bland de vanligaste och enklaste växterna att odla för att ha i hemmet har vi det så kallade paradisträdet, eller Crassula ovata. Ett annat namn är "penningträd", eftersom det tillskrivs förmågan att ge lycka och välstånd. Detta är en utbredd tro i Kina som sedan spridits till resten av världen, även om crassula ovata är en suckulent som härstammar från Afrika.

Den har köttiga jadefärgade blad som har en något rundad form, vilken påminner om myntens form. Eftersom det är en lyckobrigande present för alla hem, varför inte lära sig hur man förökar denna växt för att få många olika exemplar? Endast ett blad eller en kvist räcker!

Advertisement

Från bladen

Metoden för förökning från blad är densamma som används för flera andra typer av suckulenter, såsom fetknoppssläktet. Allt som behöver göras är:

  1. Plocka bort blad vid basen av plantan, lösgör dem med händerna eller (för att undvika ett ojämnt snitt) med en kniv/sax med vassa och steriliserade blad.
  2. Lämna bladen på en skuggig, torr plats för att snittet ska torka. Vänta tre dagar.
  3. Lägg varje blad ovanpå jorden som du har förberett i en burk eller bricka på några centimeters djup. Burken/brickan måste placeras på en ljus plats i huset men inte i direkt solljus.
  4. Spraya vatten ofta, varje dag eller varannan dag men överdriv inte vid varje tillfälle: bladen behöver sprayas och jorden under behöver bara fuktas.
  5. När du märker att rötterna gror, stick in dem i jorden och håll bladet vertikalt. Det kan ta lång tid för rötterna att komma ut, så ha tålamod och låt inte bladen ruttna eller torka ut. Jorden bör vara jord för suckulenter, alltså blandad med sand eller perlit eller med lera på botten, för att vara väldränerande.

Advertisement

Vissa växter, som till exempel krassula, kan också förökas snabbare, d.v.s. genom att hoppa över steg 2 till 4, och alltså genom att sticka ner bladen direkt i jorden direkt efter att de har klippts. Eller hoppa bara över steg 3 och 4, och låt snittet torka och stoppa det sedan direkt i jorden.

Från stjälkarna

Om du inte vill vänta på att ett enda blad ska ge nya knoppar (de brukar göra det vid basen, efter att de har rotat sig bra) kan du föröka moderplantan (när den är välutvecklad och stor) genom att ta en stjälk istället.

  1. Skär av kvisten vid basen, med alla dess blad, med en vass och steriliserad kniv eller sax
  2. Om du har rothormon (det är lämpligt att köpa det), doppa stjälken i lite vatten och sedan i det pulveriserade rothormonet
  3. Lägg stjälken i jorden (jord för suckulenter)
  4. Spraya vatten var 3:e eller 4:e dag, se till att du inte överdriver och håll jorden bara fuktig men inte blöt.

Det finns också de som rotar stjälkarna genom att ställa dem i vatten, som sedan byts ut ett par gånger i veckan tills rötterna gror, och först då planterar plantan.

Även med stjälkarna kan du försöka göra som med bladen: låt snittet torka i ett par dagar, lägg sedan kvisten på jorden men inte inuti den, spraya regelbundet med vatten. Först när du märker att rötterna gror och kanske till och med knoppar av småblad bildas på grenen kan du gräva ner den normalt.

Har du odlat Crassula ovata?

Advertisement