Ta reda på det enklaste sättet att skära mormors gula tvål i kuber

av Hilda Maria Morgan

07 April 2022

Ta reda på det enklaste sättet att skära mormors gula tvål i kuber
Advertisement

Mormors gula tvål, dvs mjuk kaliumtvål, är en helt biologiskt nedbrytbar tvål som innehåller kaliumsalt av fettsyror, vegetabilisk olja, glycerin och vatten. Denna tvål, som säljs av flera kända varumärken i många länder, används både för hushållssysslor och som bekämpningsmedel inom jordbruket, vilket gör den till ett effektivt alternativ till många mindre miljövänliga kemikalier.

Beroende på till vad du vill använda den, behöver du fundera på vilket märke du bör använda: på marknaden är det faktiskt väldigt lätt att hitta den som även innehåller kokosolja, det vill säga ett ämne med bakteriedödande egenskaper, vilket gör den är perfekt för tvätt, men också som sprayavfettningsmedel. Men om du inte behöver denna ingrediens, leta efter grundläggande formuleringar. Oavsett vilket så kommer den mjuka kaliumtvålen alltid med en klibbig konsistens som gör den lite arbetsam att använda, och gör den tillräckligt seg för att göra det svårt att bekvämt skära den med en kniv.

via @estela_tips/TikTok

Advertisement
@estela_tips/TikTok

@estela_tips/TikTok

Men eftersom man när man använder den oftast behöver en liten portion, lite som med Marseille tvålblock som håller i månader och månader, är det mycket bekvämt att ta sig några minuter för att dela upp varje köpt block i enportionskuber.

Vi sa "några minuter" för att om man använder rätt metod tar går det väldigt snabbt att skära till den. Om du använder en kniv kan det vara lite arbetsamt, men använder du en enkel sytråd blir det hela en barnlek.

Du kan se hur enkelt det är också i den här videon från TikToks konto @estela_tips: välj bara en tålig tråd (av nylon en borde också fungera, så länge den är tunn) med bra kvalitet och använd den sedan som vi skulle göra en kniv, genom att skära parallella linjer på så likt avstånd som möjligt från varandra över hela blockets längd, höjd och djup. Det är verkligen tillfredsställande att se hur tråden passerar genom detta halvtransparenta block och sakta skapar kuberna!

När du har förberett dina kuber kan du bearbeta dem med händerna, värmen gör att du kan förvandla dem till bollar, eller också går det att bara lämna dem som de är.

Hur förvarar man kuberna? Lägg dem i en lufttät behållare (till exempel i burkar eller matlådor), eller använd kanske flera mindre så att de finns redo i de rum där du kommer att behöva dem. I vilket fall som helst måste du välja platser som inte är nära värmekällor eller som utsätts för direkt solljus, annars kommer kuberna smälta samman igen.

Använder du ofta mormors gula tvål?

Advertisement