Att odla lavendel är enkelt: följ dessa knep för att få vackra och doftande växter!

av Hilda Maria Morgan

08 April 2022

Att odla lavendel är enkelt: följ dessa knep för att få vackra och doftande växter!
Advertisement

Bland de mest igenkända och älskade naturliga dofterna i världen finns definitivt den friska och avkopplande av lavendel: denna växt av Medelhavsursprung, som har formen av en rund buske gjord av många piggar av mestadels violetta eller lila blommor med gröna eller silvriga blad, är välkänd och odlas i många områden på jorden.

Den växer snabbt och kräver inte särskilt mycket skötsel, och den är också en generös växt: förutom att få en dyrbar eterisk olja med tusen fördelar kan du använda kvistar, blad och blommor på många olika sätt, från örtmedicin till handgjorda dekorationer. Dessutom är lavendelväxter bland de mest älskade av pollinerande insekter, så att sätta dem i trädgården eller på balkongen är också en viktig gest för miljön. Läs vidare för att ta reda på viktiga tips för att odla den som bäst.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Klimat och exponering: de älskar solen och kan till och med motstå torka under korta perioder. De föredrar ventilerade utomhusområden, men när det gäller temperaturerna måste du se till att de inte är för kalla på vintern. I så fall är det bättre att välja skyddade platser eller skydda med presenningar. I områden med kalla vintrar, välj de mer rustika sorterna och en exponering så söderut som möjligt så att de får njuta av fler timmars ljus.
  • Jorden: lavendel är inte krävande och växer faktiskt bra även i fattiga jordar eller på sin höjd endast måttligt bördig. Den bästa sammansättningen är dock den kalkrika och inte särskilt sura jorden. I alla fall måste jorden (liksom jorden i krukorna) vara väl löst och säkerställa utmärkt vattenavrinning.
  • Bevattning: de är klarar inte av vattenstagnation så det är bättre att vara sparsam med att vattna istället för att ge växterna vatten för ofta. Om det inte regnar på sommaren är det lämpligt att vattna en eller två gånger i veckan, vilket i allmänhet minskar ingreppen på våren och sommaren. På vintern är det bara de som står i kruka som fortsatt behöver vattnas, särskilt där de inte nås av regnvatten, och endast när jorden är torr.
  • Beskärning: det är viktigt att beskära den en gång om året, efter att den har blommat klart. I allmänhet mellan slutet av augusti och början av hösten (beroende på från planta till planta), måste varje gren förkortas med ungefär en tredjedel och utan att någonsin skära av den vedartade delen, för då kan hela plantan gå förlorad. 

    De sålunda erhållna grenarna kan slå rot i nya krukor, eftersom plantan lätt förökar sig genom sticklingar.

Har du redan odlat lavendel?

Advertisement