Anpassa din badrumsbelysning hur du vill med hjälp av gipsskivor!

av Hilda Maria Morgan

26 April 2022

Anpassa din badrumsbelysning hur du vill med hjälp av gipsskivor!
Advertisement

Belysning ett väsentligt element i alla rum och bör alltså studeras på ett sådant sätt att det garanterar bästa resultat inte bara när det gäller estetik utan också vad gäller användbarhet av utrymmet. Ingen vill ha rum som alltid är mörkt när solen går ner, och badrummet är inget undantag.

Bland de moderna systemen för att skapa ett belysningssystem som kan anpassas till de olika områdena i rummen, finns det de som ska sättas in i ett skräddarsytt undertak, och vanligtvis tillverkade av gipsskivor. I badrummet innebär det därför att modulera ytan i flera nivåer, eller skapa ljusa ramar och generellt att fördela ljusstrålarna på bästa sätt.

Advertisement

Rent estetiskt kan gipstaket frammana en klassisk stil genom att lägga till lister i antik stil i ett rum som inte hade några.

Advertisement

I allmänhet används dock gipsskivorna för att installera spotlights i nyckelpunkter, så att hela rummet blir jämnt upplyst.

Undertaket kan vara på en nivå eller ha en ram och ett centralt element i relief. Och strålkastarna kan placeras i den centrala sektionen eller på omkretsen.

Tricket med gipsskivor låter dig också lysa upp rummet med en ljus ram, dvs genom att använda LED-lampor som avger diffust ljus istället för den mer koncentrerade strålen som projiceras av spotlights och taklampor.

Men du kan också kombinera ljusramen med en ljuspunkt i mitten av undertaket.

Advertisement

Eller använd en kombination av spotlights och ljusram, perfekt i badrum som är helt fönsterlösa.

Det finns många sätt att ge form åt dessa kombinationer, med hjälp av element i relief och till och med olika material.

Advertisement

Att använda olika former av ljus kan också hjälpa till att definiera utrymmet, vilket framhäver funktionen hos de olika ytorna: så kanske en lång LED-lampa lyser upp hela området runt handfatet, medan spotlights utspridda i resten av taket lyser upp resten av rummet mindre intensivt.

Det är också trevligt att använda taket för att skapa fler nivåer, där vissa delar sänker sig mer än andra, där man kan framhäva gapet med en diffus belysning.

Advertisement

Och du kan också markera dessa olika volymer med olika färger.

En annan idé som kan övervägas är att låta många ljuspunkter läcka ut från taket, som om det vore perforerat ... som en stjärnhimmel.

Hur skulle du vilja använda gipstak i badrummet?

Advertisement