Se upp för bikarbonat: ta reda på i vilka fall det är bättre att undvika än att använda

av Hilda Maria Morgan

01 April 2022

Se upp för bikarbonat: ta reda på i vilka fall det är bättre att undvika än att använda
Advertisement

Det finns verkligen otaliga fall där tillgripandet av bikarbonat löser vardagsproblem eller hjälper oss att utföra hushållssysslor med utmärkta resultat. Vi använder den för att rengöra, avfetta, deodorisera med mera.

Dess korniga textur gör den dock ibland lite för aggressiv på vissa ytor eftersom den är överdrivet nötande och därför eroderar ytan eller förstör finishen något på vissa föremål; vissa typer av sten, metall och glas, bör inte alltid behandlas med natriumbikarbonat, eller åtminstone bör vissa försiktighetsåtgärder vidtas. Läs vidare för att lära dig när du bör undvika bikarbonat eller använda det med försiktighet.

Advertisement
Creativo

Creativo

  1. Porslin och ytor av aluminium: många hårdare och mer motståndskraftiga metalltyper har inga problem att behandlas med bikarbonat, men aluminium är ömtåligare och om man låter en blandning av vatten och bikarbonat verka för mycket, till exempel under lång tid kan orsaka oxidering, och dessutom ändra dess färg. Så när det gäller aluminium är det rekommenderat att använda bikarbonat mycket snabbt, och att skölja omedelbart.
  2. Silver: tricket med bikarbonat och aluminiumfolie för att ta bort mörka fläckar från silver fungerar, men det rekommenderas inte med antika och dyrbara silverföremål eftersom det kan vara för aggressivt på dessa. Speciellt när silvret inte är sterling finns risken att det förstörs. Det bör alltid undvikas även när det gäller föremål som har dekorativa inlägg av halvädelstenar eller pärlor.
  3. Guldpläterade föremål: (rent) guld är en mjuk metall så bikarbonat är mycket riskabelt guld eftersom det lätt kan repas. Bättre att inte riskera nötande behandlingar!
  4. Marmorytor: åsikterna är något delade här. Det finns många knep som involverar användning av bikarbonat på marmor, men det rekommenderas generellt att använda det i utspädd form och mycket sporadiskt. Även om den bara är lite nötande, är den fortfarande kapabel att erodera den polerade finishen på denna sten, göra den matt och förstöra dess utseende

Det är därför alltid bäst att göra en kort research innan du använder de olika ingredienserna vi har hemma på de ytor som verkar ömtåliga, och dessutom är det smart att testa de olika gör-det-själv-metoderna på små delar av de föremål som ska behandlas, så resultatet kontrolleras innan skadan är skedd!

Advertisement