Vill du föröka din sansevieria? Du kan enkelt göra detta på 3 olika sätt

av Hilda Maria Morgan

02 April 2022

Vill du föröka din sansevieria? Du kan enkelt göra detta på 3 olika sätt
Advertisement

Bland de mest populära växterna i hem över hela världen finns sannerligen sansevieria: i verkligheten indikerar detta namn flera sorter, av vilka en är särskilt uppskattad - den med gula kanter, som kallas S. Trifasciata eller svärmors tunga.

Anledningen till deras framgång ligger i två huvudfaktorer: de är växter med en mycket speciell form, gjorda av tjocka och läderartade blad, gröna med mörkare och mycket spetsiga ådror (namnen som används i dagligt tal är "svärmors tunga" och "snake plant", ormväxten); och framför allt är de väldigt lättskötta eftersom de kräver lite vatten till den grad att man nästan kan glömma det under långa perioder på vintern, och även när det gäller temperaturer och exponering kan de överleva i områden som är ganska skuggiga.

En annan användbar funktion hos dem är att man enkelt kan föröka den, och för att göra detta går det att välja mellan de tre sätt som vi anger nedan.

Advertisement
Creativo, Pexels

Creativo, Pexels

Första metoden: genom delning

När plantan är mycket stor, är den föredragna metoden att dela rot-klumpen med den delen av plantan ovanför som hör till.

 1. Ta bort plantan från krukan
 2. Använd en vass kniv eller trädgårdssax med steriliserade blad och skär av en del av rötterna, separera den från resten av härvan.
 3. Separera med händerna den bortskurna delen och låt bladen som växer omedelbart ovanför (minst 3) få följa med.
 4. Plantera den erhållna portionen i en separat kruka, i vilken du har lagt lite lecakulor på botten och sedan väl upplöst och dränerande jord.
 5. Vattna genast och fortsätt sedan att vårda plantan som du gjort med modersplantan.

I marken med sticklingar av bladen

 1. Ta ett blad från växten, skär det alltid vid basen med en kniv eller sax med vassa och steriliserade blad (alkohol eller låga).
 2. Dela bladet i flera sektioner som är minst 5 centimeter långa. Det är viktigt att komma ihåg bladets riktning: det vill säga vilken sida av bladet som var vänt mot basen och vilken mot spetsen. Till exempel kan du skapa ett "v"-snitt på sidan nära basen.
 3. Doppa grundsnittet av varje bit i lite pulveriserat rothormon (du kan även köpa det på nätet) och för in det direkt i lämplig jord, så att bladet kommer ner en eller två centimeter.
 4. Förvara krukan med bladbitarna på en solig plats och håll jorden endast lätt fuktig och aldrig för blöt. Se till att bitarna alltid hålls inne i jorden.

Genom att skära av blad och sätta i vatten

 1. Sterilisera kniven eller saxen noggrant och skär bladet som i föregående fall.
 2. Tvätta och sterilisera även glasbehållaren där du få bladet att rota sig, du kan även använda lite väteperoxid, det viktiga är att du sköljer och torkar väl innan du använder det.
 3. Det bästa är att klippa bladen direkt efter vattning av plantan, då hinner snittet på den "läka" innan man riskerar att det kommer i kontakt med mer vatten.
 4. Lägg bladen i glaset/burken och fyll det till en tredjedel eller hälften med vatten.
 5. Det är viktigt att komma ihåg att byta vattnet varannan dag.
 6. Varje blad kommer producera rötter från snittet inom två veckor, och efter två månader kommer rötterna att ha utvecklats tillräckligt för att planteras i jord. Det kan hända att liten planta redan har vuxit ut från bladets bas.

Lycka till!

Advertisement