Letar du efter idéer för att dekorera påskägg? Du kan göra det på ett nafs med lite gammalt nagellack

av Hilda Maria Morgan

02 April 2022

Letar du efter idéer för att dekorera påskägg? Du kan göra det på ett nafs med lite gammalt nagellack
Advertisement

Att dekorera ägg vid påsk är tradition i många länder, av de sort som går i arv från generation till generation och skapar minnen av eftermiddagar som spenderats tillsammans med nära och kära. Med tiden har vi kommit att hitta på ett oändligt antal sätt att dekorera ägg, även låtsasägg (av polystyren, plast med mera), men att använda riktiga ger alltid något extra.

Om du är på jakt efter ett sätt att färga ägg till påsk utan att slösa bort för mycket tid och ändå ha kul, kan du använda nagellack. Med nagellack får äggen en marmorerad effekt som kan få vilken nyans vi vill, kombinera bara de olika lacken som finns tillgängliga. Det är en bra idé att använda gamla som vi inte kan använda till oss själva längre!

Advertisement
Tutorial via helloglow.co

Tutorial via helloglow.co

Metoden är egentligen väldigt enkel: beroende på om du vill dekorera alla ägg med samma färger eller använda olika nyanser för varje, kan du välja att använda enstaka glas eller en större balja. Du kommer att behöva:

 • En balja, skål eller pappersmuggar (en större behållare är dock alltid bekvämare)
 • Rumstempererat vatten (när det är för varmt eller kallt kommer den marmorerade effekten inte fram lika bra)
 • Nagellack
 • En tandpetare
 • Aceton för att ta bort nagellacket från händerna efteråt

Processen är verkligen väldigt enkel

 1. Fyll skålen eller glasen med vatten
 2. Droppa i en eller flera droppar nagellack i vattnet och vänta på att det sprids på ytan, vilket skapar en tunn och färgad patina.
 3. Varje gång du lägger till mer nagellack (av samma färg eller olika nyanser, som du vill), släpp droppen i mitten och vänta tills den också sprids innan du fortsätter. Alternativt kan du också utnyttja baljornas större yta för att släppa droppar på olika ställen.
 4. Om du gillar "mönstret" som de olika färgerna skapar på vattnet kan du gå vidare till nästa steg, annars tar du tandpetaren och flyttar den lite mellan de olika färgerna för att skapa en marmorerad effekt.
 5. Ta äggen och doppa dem i vattnet, så att de täcks med det färgglada mönstret som nagellacken skapat på vattenytan.
 6. Vänd dem så att de täcks helt med nagellack och ta sedan ut dem med fingertopparna och lägg dem på tork

När de är torra är de redo att användas som du vill, som pynt eller till en ägg-jakt!

Nedan visar vi hur många sätt du kan färga äggen på: med färgtoner av liknande nyanser, eller med endast en och samma färg. Varje gång kommer äggen bli olika och unika!

Advertisement

Glad påsk!

Advertisement