Handgjort påskpynt: forma dem med bikarbonatspasta!

av Hilda Maria Morgan

01 April 2022

Handgjort påskpynt: forma dem med bikarbonatspasta!
Advertisement

Att skapa pynt med sina egna händer är en konstnärlig aktivitet som gör att vi kan få utlopp för fantasin och kanske till och med glömma några bekymmer för en eftermiddag. Och om det kommer till arbeten som vi kan göra tillsammans med barnen blir det en möjlighet att skapa viktiga minnen. Även påskpynt kan modelleras för hand, och för att göra detta kan du faktiskt använda olika modellerbara pastor.

En av dessa, lätt och billig att förbereda hemma, är baserad på bikarbonar och majsstärkelse. Den liknar egentligen trolldeg, men den har en annan, mer homogen och kompakt konsistens. Nackdelen jämfört med den andra är dock att den är sprödare, därför måste den hanteras varsamt.

Advertisement

Till bikarbonatspastan behövs:

  • 150 ml vatten;
  • 200 g bikarbonat;
  • 100 g majsstärkelse.

Tillvägagångssätt:

  1. Häll vattnet i en kastrull och värm det under en minut.
  2. Tillsätt bikarbonat och majsstärkelse, blanda väl för att undvika klumpar. Varning: det tenderar att stelna snabbt, så fortsätt att röra så att det inte fastnar i botten av kastrullen.
  3. När blandningen börjar lossna från väggarna, stäng av värmen och häll allt i en tallrik.
  4. Låt det svalna.
  5. Slå in den i plastfolie.

Vid det här laget kan du modellera vad du vill. Låt det sedan torka väl så att det stelnar (tiderna beror på artefakternas storlek), varefter du även kan måla dina verk som du vill.

Advertisement

En av de enklaste idéerna att göra är äggformade prydnadssaker att hänga upp: utrusta dig med en äggformad form, kavla ut degen tills den blir en halv centimeter tjock cirka och skär sedan ut alla former du vill ha.

Tänk också på att göra hål för band eller snören som du sedan kan hänga upp dina ägg med.

När de är helt torra, kan du gå loss med färgerna och måla dem som du vill.

Idén att använda en form med siluetten av en höna är också trevlig: du kan måla dem i många olika färger.

Dessa modellpastor är också vackra när de lämnas i sin naturliga färg, som för övrigt är perfekt till kaniner. Du kan använda dem som en girlang att hänga upp i huset.

Annars kan du använda en kakform (eller annan användbar form) i form av ett kaninhuvud och sedan dekorera den med blommor och bokstäver. Det kan vara en trevlig present-idé till ett skräddarsytt paket eller en present-korg att ge bort till påsk. Eller så kan du kombinera de olika bokstäverna på varje kanin tillsammans för en lycko-girlang.

Glad påsk!

Advertisement