Behöver du ordna upp i köket? Låt dig inspireras av några praktiska och platsbesparande idéer!

av Hilda Maria Morgan

31 Mars 2022

Behöver du ordna upp i köket? Låt dig inspireras av några praktiska och platsbesparande idéer!
Advertisement

Köket är ofta husets hjärta, och ett av de mest trafikerade rummen i vardagen: alla måltider tillagas där, ofta äts de också där, och därför är det lätt att det ofta blir lite rörigt.

Detta blir ännu mer uppenbart när de olika redskapen eller ingredienserna som oftast används inte har en fast förvaringsplats och därför flyttas från en plats till en annan. För att skapa ordning måste man ta vara på de ytor som kanske ännu inte är utrustade med rätt element. Ta en titt på lösningarna nedan, de kan komma till nytta!

Advertisement

Under vilken hylla som helst som är relativt robust kan med hjälp av krokar små och kompakta hyllor hängas. Kanske kan de rymma kryddor, och bredvid kan man också hänga slevar eller andra redskap.

Advertisement

Den andra stora resursen som kan utnyttjas på delar av fria väggar, speciellt om du inte vill belamra utrymmet med väggenheter, är skenor. Det finns många olika modeller, det finns även sådana som ser ut som metallstänger med minimal design som man kan fästa korgar och förvaringsfack i som har passande krokar.

Annars kan en hel vägg förses med mer klassiska och tidlösa stavskenor i metall.

Underskatta inte bekvämligheten med en inredningslösning lånad från arbetsutrymmen: perforerade paneler.

De kan målas i olika färger och kan också användas på en del av väggen: på så sätt blir de ett element som inte bara erbjuder utrymme för förvaring av föremål, utan också bidrar till den estetiska framställningen av möblerna.

Advertisement

Hyllorna går aldrig ur modet: att göra dem mer moderna kommer att vara de typer av fästen som stöder dem, eller kanske deras - skenbara - frånvaro.

Tänk om du byggde en träpanel med små hyllor som var lika stora som sidan av kylskåpet, för att också kunna dra nytta av det utrymmet för att förvara föremål?

Advertisement

I en möbel skulle du då kunna överväga många olika lösningar, som en extra metallhylla, som du skulle kunna hänga upp några krokar i för att arrangera stekpannor med mera.

De fria delarna av väggarna är också idealiska platser för att montera små kryddhyllor.

Advertisement

Den som vet hur man bearbetar trä kan bygga många olika typer och det kan räcka med ett rep som sträcks från den ena sidan till den andra för att förhindra att burkarna ramlar av hyllorna.

Ibland finns i ett hörn av köket också kvast och städredskap: organisera dem bättre genom att hänga dem där de inte stör!

Har du någonsin kommit på några briljanta lösningar för att organisera upp i köket?

Advertisement