Ceropegiasläktet: lär dig hur du odlar denna unikt formade växt

av Hilda Maria Morgan

16 April 2022

Ceropegiasläktet: lär dig hur du odlar denna unikt formade växt
Advertisement

Det finns växter som verkligen har fantastiska egenskaper, och Ceropegia woodi är en av dem. Dess egenhet ligger i dess utseende: det är i själva verket en klättrande eller krypande växt som genererar långa och tunna grenar, med en lätt rosa färg och små hjärtformade, gröna blad med vita vener. Av denna anledning kallas växten också String of Hearts.

Det är en suckulent, som därför tillhör en familj som inte behöver vattnas ofta, och den kan också växa i lite mindre ljusa hörn av huset: så förutom att vara extremt dekorativ är den också lättodlad och lämpar sig för att dekorera hem på ett elegant sätt. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo, Commons Wikimedia

Creativo, Commons Wikimedia

  • Temperatur: den behöver vara i miljöer som inte sjunker under 7-10° i temperatur, varför den på vintern vanligtvis måste förvaras inne i huset.
  • Exponering: den föredrar fullt ljus, eftersom det är under de förhållandena den ger sitt bästa vad gäller färg och blomning. Den klarar sig dock, även om den blir mindre frodig, i områden som är lite mindre ljusa.

    Det viktiga är att undvika drag, speciellt om det är kall luft.

  • Jord: liksom många suckulenta växter kan den planteras i kaktusjord, eller en hemmagjord blandning där en universaljord blandas med fin sand och lika delar torv. Du kan också lägga till torra löv.

    Det viktigaste är att krukan (aldrig för stor för växten, som växer långsamt) har tillräckligt med hål för att säkerställa god dränering, eftersom dessa växter inte tål vattenstagnation.

  • Bevattning: vattna mer regelbundet på våren och sommaren, så snart jorden torkar. De tål små perioder av torka och jorden ska inte hållas genomblöt, utan bara fuktig. På hösten och vintern minskar vattningen mycket, eftersom jorden kommer att ta mycket längre tid att torka upp.

  • Beskärning: det är nödvändigt att eliminera endast de grenar som torkar upp och förlorar vitalitet, för att gynna utvecklingen av den friska delen av växten.

  • Förökning: det kan förökas genom att skära av och plantera de avskurna delarna; eller genom att lossa de knölväxter som bildas längs grenarna, som måste tas tidigt på våren och läggas i en blandning av torv och sand.

Skulle du vilja odla Ceropegia hemma?

Advertisement