Ge din trädgård form och dynamik med genom att smakfullt använda stenar och småsten!

av Hilda Maria Morgan

29 Mars 2022

Advertisement

Trädgården är ett område som förtjänar att inredas enligt ett balanserat projekt som på bästa sätt utnyttjar det tillgängliga utrymmet. Vid utformningen av de olika hörnen bör därför användningen som de är avsedda för och utseendet de kommer att få över tid beaktas, med hjälp av växter, golv, rabatter och olika element för att skapa miljöer som är vackra och mysiga att vara i under alla årstider.

Ibland är det finishen som ger den slutgiltiga touchen som saknades: bårder och rabatter bidrar till exempel till att bättre definiera utrymmena och tillför vackra och kanske till och med oväntade detaljer. För att göra detta kan du, beroende på förhållandena, använda dig av olika typer av sten och småsten som du kan se i idéerna nedan.

Advertisement

Om det finns rabatter, speciellt de som är smala och långa som kantar trädgårdens staket eller stigar, för att göra dem mer välskötta och annorlunda än de vanliga, kan större stenblock användas istället för prefabricerade kanter och även småsten på marken i remsan som löper längs med marken.

Advertisement

En annan idé att överväga för rabatter som är lite högre än den omgivande marken är att skapa en liten betongvall dekorerad med stenar (de runda vita är mycket omtyckta).

Att lämna delar av marken fria runt husets väggar, särskilt där stuprören slutar, är användbart för att undvika översvämningar och för att undvika att installera galler och brunnar som behöver inspekteras med jämna mellanrum.

Dessa delar kan bara dekoreras med jord och växter, men en beläggning av stenar kan också läggas till, även modellerad för att bilda en sorts ström av sten.

Om rabatten där vattnet från rännorna rinner ner är lägre än huset så kan stenar staplas och vattenälskande arter som ormbunkar kan planteras mellan nischerna.

Advertisement

Det är också trevligt att använda stenar i olika former och färger för att följa konturerna av rabatter av alla dess slag i trädgården.

Och om stenar används inuti nät kan kreativa upphöjda rabatter också modelleras.

Advertisement

Om tanken på underhåll inte skrämmer dig (ogräs måste hållas i schack), är det mycket elegant att använda stenar runt plattorna som bildar gångvägarna runt om huset.

Tänk om man skapade en bäck med stenar?

Advertisement

Pinterest

Idén att skapa en stenträdgård inuti en stor och bred kruka är också originell!

Och om det finns barn i huset kan stenarna som ska målas skapa en regnbågsflod!

Skulle du vilja dekorera trädgården med stenar?

Advertisement