Vill du ha en egen relaxavdelning? Skapa förtrollande läshörnor!

av Hilda Maria Morgan

28 Mars 2022

Vill du ha en egen relaxavdelning? Skapa förtrollande läshörnor!
Advertisement

Vi har alla en favoritplats hemma där vi känner oss som mest bekväma, där vi gillar att koppla av och glömma dagens bekymmer. Ofta är det soffan i vardagsrummet eller kanske sängen, men det kan också vara en egen hörna, utrustad med en fåtölj eller någon form av bekväm sits, som får oss att vilja sitta i timmar när vi vill läsa våra favoritböcker eller serier, eller så kanske vi tittar på film eller tv-serier, chattar eller ringer någon nära vän.

Det är trevligt att tänka på hur man integrerar ett krypin dedikerad till avkoppling i hemmet, och nedan hittar du flera idéer att inspireras av.

Advertisement

Den enklaste idén är att använda en ledig hörna av ett rum, kanske i sovrummet eller vardagsrummet, med en väldigt bekväm fåtölj och en riktigt praktisk lampa som ordentligt lyser upp när vi vill läsa böcker.

I barnens sovrum skapas ibland detta hörn genom att lägga till en gardin ovanifrån, med en cirkel (till exempel en hula-hoop), för att skapa ett intimt utrymme.

Advertisement

Om rummet har snedtak kan dess lutning utnyttjas för att skapa ett utrymme som verkar vara specialgjort. Att följa husets arkitektur gör att utrymmena blir så "naturliga" som möjligt.

Den populäraste idén är att sätta en sittplats under ett fönster, bäst är om det är i en vrå i sovrummet: på så sätt blir sidorna av utrymmet till för att fyllas med hyllor med böcker och en riktig nisch kommer att födas i väggen, varifrån du också kan njuta av det utomhuslandskapet.

Fler hörn: om rummet är väldigt stort skulle du kunna bygga en plattform där bekväma kuddar placeras precis i fyrkanten som bildas av hörnväggarna.

Om trappans utformning tillåter det är det mysigt att sätta upp läs-vrån precis under en ramp.

Advertisement

Avsatsen mellan två trappor är vanligtvis en passagepunkt, men att förse den med en bokhylla som ramar in fönstret och en sittplats under skapar det vackraste stället att tillbringa sina avkopplande timmar.

Det kan även finnas plats vid botten av trappan för en läsnisch.

Advertisement

Och om det inte finns ett hörn i huset som kan användas för detta ändamål, skapa ett själv med en allt-i-ett arbetsstation: en fåtölj som också är en bokhylla.

Eller en svängd schäslong, även utrustad som bokhylla.

Advertisement

Även från de stora kabelrullarna i trä kan bli till hörnbokhyllor som är stadiga nog att sitta på.

Skulle du vilja ha sådana här läshörnor hemma?

Advertisement