En trädgård under trappan: låt dig inspireras av vackra gröna hörn inomhus

av Hilda Maria Morgan

29 Mars 2022

En trädgård under trappan: låt dig inspireras av vackra gröna hörn inomhus
Advertisement

Växter bör betraktas som ett grundläggande element i alla hem. De mjukar upp miljön, får oss att andas friskare luft och att ha dem hemma och ta hand om dem kan vara verkligt terapeutiskt. Men var ska man placera dem då? Förutom fönsterbrädor eller hyllor i närheten av fönster, där tillräckligt med naturligt ljus släpps in, finns det även andra platser i huset som kan användas, som under trappan.

Faktum är att om trappan i huset är uppbyggd på ett sådant sätt att den är relativt öppen och lämnar utrymme under rampen, och att det framför allt finns glasväggar, fönster eller takfönster som släpper in ljus från utsidan, så kan detta utrymme som ändå ofta är svårmöblerat bli det mest fascinerande av alla genom att hysa riktiga inomhusträdgårdar.

Advertisement

Så länge det finns rätt ljus kan du ställa vilken kruka som helst under trappan.

Advertisement

Eller dra nytta av ett stort och robust bibliotek.

Idén att använda två olika typer av småsten för att dekorera inomhusrabatten är också trevlig, också att skickligt utnyttja spotlights placerade på marken för att belysa de olika växterna på ett scenografiskt sätt.

Rabatten kan vara grönytan som skiljer vardagsrummet från trappan.

Trädgården under trappan passar också bra med ett trägolv, eventuellt bara på ena sidan.

Advertisement

Och om du inte gillar tanken på att bara lämna väggen tom, kan du överväga att klä in den på något sätt, till exempel med bambu- eller halmpaneler.

Det är såklart viktigt att väl överväga vilken typ av växter som kommer att ordna i dessa punkter: de som kräver mindre skötsel är, såsom garderobsblomman.

Advertisement

Vill du lägga till några framstående statyer bland växterna? Det är också trevligt, om husets arkitektur tillåter det, att ha långa ljuskronor som hänger ner under trappan. Och de kan till och med vara lampor som hjälper växter att växa när det är lite av det naturliga ljuset.

Det finns miljöer att inspireras av som verkligen kan få en att drömma.

Advertisement

Tänk om trädgården under trappan var vertikal? Genom att utrusta dig med rätt lampor kan du få gröna väggar!

Tänk då på att stänga utrymmet under trappan med glasväggar, som om de genomskinliga väggarna vore en projektion av räckena som sedan omsluter trädgården nedanför i en monter.

Skulle du vilja ha en trädgård under trappan?

Advertisement