Rengör köket med äppelskal: upptäck hur de kan användas för att få stål att glänsa

av Hilda Maria Morgan

29 Mars 2022

Rengör köket med äppelskal: upptäck hur de kan användas för att få stål att glänsa
Advertisement

Äpplen är en fruktsort som lätt hittas året runt: nyttiga, goda, väldoftande och färgglada, är de också en mångsidig ingrediens i köket, att avnjutas på många olika sätt.

I de flesta fall, när vi äter dem, tar vi bort skalet och kärnhuset, som slängs i papperskorgen, eller ibland i komposten. Ändå kan dessa rester användas för att förbereda användbara botemedel vid hushållssysslor: i själva verket kan en produkt för rengöring av stålytor eller tallrikar skapas, och de kan också användas för att förbereda vit äppelvinäger hemma. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Commons Wikimedia, Creativo

Commons Wikimedia, Creativo

Rengör stål med äppelskal

 • För fläckiga bottnar på kastruller: fyll den fläckiga kastrullen med en halv liter vatten (eller ännu mer om fläckarna också når kanterna) och lägg i skalen från ett eller två äpplen, med hela kärnhuset. Sjud i en kvart eller tjugo minuter, rör om då och då, syran i äpplena kommer att arbeta för att ta bort fläckarna som har bildats på stålet. Dessutom kommer en härlig doft spridas i köket!
 • För ytor: häll äppelskalen med kärnhuset i en kastrull och täck med vatten upp till en cm ovanför dem. Sätt på spisen på svag värme och låt sjuda under konstant omrörning. Så snart skalen och kärnorna är tillräckligt mjuka, stäng av värmen, låt det hela svalna och filtrera sedan vätskan genom att hälla den i en sprayflaska. Det blir en mild och lätt sur produkt, som kan rengöra stålytor när de inte är smutsiga med svåra beläggningar (som bränd mat).

Hur man gör äppelcidervinäger

Ingredienser:

 • Skal och kärnhus av 2 stora eller 3 små äpplen
 • 3 matskedar socker

Tillvägagångssätt:

 1. Sterilisera glasbehållaren: det kan vara en flaska eller en enlitersburk. Koka den i 10 minuter och låt den sedan svalna.
 2. Häll skalet och sockret i behållaren.
 3. Häll vatten i behållaren tills skalen är helt täckta och tryck vid behov till dem med en sked.
 4. Täck med ostduk, eller ett filterpapper för kaffe eller ett mycket lätt och ventilerande tyg, fäst det runt kanten med en resår.
 5. Förvara allt på en mörk och sval plats i en månad. Skaka burken/flaskan lite för att blanda ingredienserna en gång i veckan.
 6. Om du märker att vattennivån sjunker för mycket, förbered mer genom att alltid tillsätta en eller två teskedar socker: skalet måste alltid förbli nedsänkt i vätskan. Efter några veckor kommer du att märka att det bildas ett tjockare och gelatinartat lager, som kallas "vinägerns moder. Lämna det och ta bort det först när vätskan har nått den nödvändiga nivån av surhet, vanligtvis efter en månad eller en och en halv månad.
 7. Filtrera allt och förvara vinägern i en tätsluten flaska.

Har du någonsin provat dessa metoder?

Advertisement