Beskärning av rosor på senvintern: tips för friska och vackra växter

av Hilda Maria Morgan

22 Mars 2022

Beskärning av rosor på senvintern: tips för friska och vackra växter
Advertisement

Beskärning av växterna är ett viktigt periodiskt underhållsingrepp för att garantera den bästa utveckling av de olika växtarterna, och när det gäller rosor utförs det framför allt i slutet av vintern. Redan i februari i de varmaste områdena och i mars i de andra, när plantan sannolikt inte längre kommer att drabbas av plötslig nattfrost men det fortfarande är tillräckligt kallt för att inte helt ha gått in i den vegetativa omstartsfasen, är det möjligt att ingripa med beskärning av rosor.

Det som görs i slutet av vintern är därför den viktigaste och ofta mest massiva beskärningen, som syftar till att befria plantan från alla döda delar, förnya den så att den får en harmonisk utveckling och sedan framstår som en frisk och livskraftig buske. Låt oss se några användbara indikationer för att beskära rosor.

via Royal Horticoltural Society

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Användbara allmänna indikationer:

  • Använd alltid sekatörer som är mycket vassa och väl steriliserade (med eldslåga eller alkohol), och sterilisera dem igen innan du går vidare till nästa planta.

  • Man knipsar alltid ovanför en knopp, cirka 5 millimeter ovanför den. Välj knoppar som är vända mot utsidan av växten, så att busken "öppnar sig" när den utvecklas. Om det däremot handlar om att beskära växter som tenderar att breda ut sig av sig själva, och du vill främja en mer vertikal utveckling, välj att klippa ovanför knopparna som är vända inåt.

  • Om du däremot inte kan ta hjälp genom att välja klipp-punkt genom att titta på de fortfarande vilande knopparna (de som inte har öppnat sig), välj då ändå att klippa på ungefär samma höjd för de olika grenarna som du ingriper på.

  • Snittet måste utföras något lutande i förhållande till grenen, parallellt med knoppens riktning, så att regnvattnet rinner bort och inte samlas nära knoppen.

  • Till mindre växter, eller för sorter som inte behöver beskäras särskilt mycket, behöver du bara ta bort de torkade blommorna.

  • Ta alltid bort alla torra eller sjuka grenar från basen. Det är också bäst att eliminera de som sammanflätas med varandra.

  • På äldre rosor, ingrip på svaga grenar som ger färre blad och blommor för att stimulera tillväxten av de starkare delarna.

  • Om det finns så kallade "energitjuvar", dvs de där gröna grenarna som börjar från basen av plantan och ofta inte ger blommor utan mest bara stjäl näring från huvudplantan, dra bort dem.

Lycka till!

Advertisement