Utrymmesbesparande sängar: många idéer för att smakfullt och effektivt inreda de minsta rummen!

av Hilda Maria Morgan

21 Mars 2022

Utrymmesbesparande sängar: många idéer för att smakfullt och effektivt inreda de minsta rummen!
Advertisement

När det inte finns utrymme i ett rum för att sätta upp ytor för olika användningsområden, måste man gnugga geniknölarna för att lyckas dra nytta av alla de volymer och ytor som finns tillgängliga för att skapa en beboelig och komplett miljö med allt det som behövs. När det gäller sovrum har självklart sovutrymmet prioritet, men det kan moduleras på ett sådant sätt att det lämnar plats även för andra hörn.

Ett utrymme för att studera, eller ett för garderoben, för en soffa eller en extrasäng till gästerna. Eller kanske också en lösning för att hitta ett sätt att helt enkelt få mer rörelsefrihet i rummet där alla nödvändiga möbler ändå kan få plats. Här är några idéer på platsbesparande sängramar som kommer väl till pass i fall som dessa.

Advertisement

Ett rum som inte har stor yta men har högt i tak kan effektivt utnyttjas vertikalt. Således kan sängen placeras på en stomme som placeras ovanpå bekväma skräddarsydda garderober, som kan få funktionen som garderoben i sovrummet.

Advertisement

Och du behöver inte nödvändigtvis skaffa ett skräddarsytt sovrum: det är också möjligt att skapa dessa upphöjda sängramar med stadiga öppna bokhyllor.

Om du vill utnyttja rummet genom att lämna golvet vid ingången fritt för att inte känner dig hoptryckt av möblerna så fort du passerar tröskeln, så kan sovplatsen placeras på motsatt sida, med bekväma lådor under och en garderob istället för en sänggavel.

Eller så kan du skapa en plattform till sängen (ännu bättre är en futon) på ena sidan, och den andra halvan av undersidan - i överensstämmelse med fönstren - kan rymma skrivbordet.

Att bygga en plattform gör att du kan hitta användbart utrymme utan att behöva sätta in andra möbler. Och det fungerar även när det inte är särskilt högt i tak.

Advertisement

En loftsängstruktur, som ett alternativ till de klassiska våningssängarna: trappan leder till sovplatsen, och nedanför finns ett hörn för att studera.

En nedfällbar säng, som försvinner in i väggen, är kanske inte bekväm för vardagslivet, men det kan vara lösningen i ett rum som bara används ibland för att ta emot vänner eller släktingar som kommer på besök.

Advertisement

Och den hopfällbara formen går även att välja till våningssängar!

En annan form av loftsäng är den av en struktur som hänger från taket. På så sätt blir allt utrymme under helt ledigt.

Advertisement

Annars kan du välja mycket robusta men viktiga metallkonstruktioner, som verkligen bara inkluderar pelare, trappsteg och hylla. De stänger inte miljön och är väldigt moderna och vackra att se på.

Om de installeras med alla nödvändiga säkerhetsåtgärder är sängar som hänger från taket väldigt fascinerande.

Skulle du vilja möblera på dessa sätt?

Advertisement