Att odla kamelia: användbara tips för trädet som blommar från december till mars!

av Hilda Maria Morgan

20 Mars 2022

Att odla kamelia: användbara tips för trädet som blommar från december till mars!
Advertisement

Bland de träd som definitivt är värda att sätta in i trädgården finns kamelian: ofta är de bara lite större än buskar, därför tar de inte upp allt för mycket plats, de är väldigt lätta att ta hand om då de även kan stå i svagt upplysta områden, redo att landskapet av färg även på vintern när alla andra växter är i vilofasen och det finns väldigt få blommor runt omkring.

Faktum är att blomställningarna hos dessa växter är den verkliga anledningen till deras fascination: det finns många sorter, med färger som sträcker sig från krämvit till lila och röd, kanske till och med med spetsiga och olikfärgade kronblad. Nästan alla har dock det gemensamt att dessa blommor är fyllda blommor och därför fulla av kronblad och helt otroligt vackra att se i full blom.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Exponering: kamelian växer helst i ljusa områden men bör inte utsätts för direkt solljus. De bör därför inte stå i full skugga av träd och byggnader, men om utrymmet runt dem är tillräckligt fritt på åtminstone ett par av sidorna kan de planeras även i norr.
  • Temperaturer: i områden med tempererat klimat kan de lätt odlas i öppen mark, medan på platser där vintern blir kall med låga temperaturer som ofta faller under noll-strecket är att föredra att odla dem i stora krukor och skydda dem under de kallaste perioderna. Om de hålls inomhus på vintern, var dock uppmärksam på temperaturen: när de är för höga tappar faktiskt växterna sina knoppar innan de hunnit öppna sig, just för att de är mycket motståndskraftiga växter som föredrar kyla (bara den inte är intensiva).
  • Jorden: de älskar en fuktig och näringsrik jord, men är absolut inte föremål för vattenstagnation. De älskar också en i grunden sur jord, så de kan också växa nära tallar och barrträd, vars barr kommer att erbjuda en utmärkt kompost för kamelian.
  • Bevattning: unga plantor och de som odlas i krukor bör bevattnas varje vecka under de milda årstiderna, till och med två gånger i veckan på sommaren och mer sällan på vintern. De vuxna plantorna som växer direkt ur marken behöver dock ingen skötsel i detta avseende.

Har du planterat kameliaplantor inomhus eller i trädgården?

Advertisement