Behöver du organisera om i köket men vet inte hur du ska göra? Dra nytta av dessa effektiva och geniala lösningar

av Hilda Maria Morgan

14 Mars 2022

Behöver du organisera om i köket men vet inte hur du ska göra? Dra nytta av dessa effektiva och geniala lösningar
Advertisement

När vi ska laga något i köket förflyttar vi oss mellan spis, ugn och bänkskivor vilka alltid bör vara fria från föremål och redo att användas. Och även alla väggskåp och lådor, som ofta istället blir till platser för ansamling av föremål vilket gör att vi måste rota runt länge innan vi hittar det vi behöver.

Det är inte lätt att hantera utrymmet när det inte är tillräckligt stort för att rymma alla ingredienser och redskap som behövs, men några idéer som desto oftare är centrala i moderna möblemang kan komma till hjälp. Djupa lådor istället för traditionella skåp med dörrar och hyllor, optimal användning av rummets hörn och andra liknande lösningar kan göra underverk. Kolla in idéerna nedan.

Advertisement

Traditionellt sett placeras många av möblerna i den nedre delen av köket, särskilt under bänkskivorna, det var de med luckor och hyllor inuti, men de mycket djupa och breda lådorna blir ständigt allt populärare, de som man öppnar genom att de enkelt skjuts med en touch och på så vis blir allt lättare att hitta.

Advertisement

De är så stora att de kan rymma även de största kastrullerna.

Och ibland kan de gömma utdragbara hyllor inuti, som till exempel kan rymma locken till alla kastrullerna.

Hörnen i köket kan bli det perfekta utrymmet för ett kompakt skafferi, som stängs av en dörr som bryter av den räta vinkel.

Ur en estetisk synvinkel är det ett vinnande koncept att använda korgar, burkar och behållare som har kompatibel stil, men som även gör sökandet efter det du behöver mindre kaotiskt.

Advertisement

Det skulle också kunna gå att hitta burkar med genomskinliga lock, praktiska för torr mat som bönor, så att om du placerar dem upprätt i lådorna går det att direkt se vad de innehåller på en gång.

Av vissa ingredienser och redskap finns det alltid behov av på bänkskivorna, och det går att hålla ordning på dem med hjälp av en rund bricka.

Advertisement

Bestick- och redskapslådorna kan ha avdelare ordnade annorlunda än vanligt, till exempel med snedställda fack.

I de djupa lådorna kan det även finnas plats för flera uppsättningar av tallrikar, staplade och uppdelade med måttanpassade pinnar.

Advertisement

Det finns alltid plats under möblerna för att lägga till lådor som kan förvara brickor och allt det som används mer sällan.

Glöm aldrig att det går att tjäna in utrymme genom att separera matbehållare och lock.

Advertisement

Och kom även ihåg att använda insidan av dörrarna för att hänga upp små och lätta föremål, som till exempel måttkoppar och decilitermått.

Om det finns lediga delar på väggen, förse dem med skenor och se till att ordna det du föredrar (stekpannor, skärbrädor, slevar) även på ett estetiskt tilltalande sätt, i och med att de blir en direkt del av inredningen.

Vilka lösningar har du anammat för att göra i ordning i köket?

Advertisement