Gjutjärnspannor och stekpannor: ta reda på hur du gör så att de verkligen varar för evigt

av Hilda Maria Morgan

17 Mars 2022

Gjutjärnspannor och stekpannor: ta reda på hur du gör så att de verkligen varar för evigt
Advertisement

De massiva och mycket tunga gjutjärnsstekpannorna hade en självklar plats i mormödrars och farmödrarnas kök. Med tiden har de förflyttats in i bakgrunden, ersatta av många lättare och mer lätthanterliga produkter, med non-stick beläggningar av alla dess slag ... Ända tills gjutjärnet har återvänt för att fånga mångas intresse: ett praktiskt taget oförstörbart material, som inte innebär hälsorisker vilket istället är fallet för non-stick beläggningar då de repas, och som faktiskt kan göras som händer med kokkärl med non-stick beläggning som repar, och som kan göras non-stick med ett enkelt och billigt knep.

Faktum är att det räcker att använda olja, och vips så blir gjutjärnet som behandlas hemma praktiskt taget evigt. Det finns också olika försiktighetsåtgärder som kan utföras då och då, och om man av en slump skulle vilja återställa en gjutjärnspanna som glömts i botten av skåpet eftersom den är sliten och rostig, misströsta inte, det är fortfarande möjligt att återställa den!

Advertisement

Om du köper föremål av den här typen kommer de säkert att bära indikationerna för att kunna ta hand om den första behandlingen, den som måste utföras innan du börjar laga mat med stekpannorna. Vanligtvis rekommenderas faktiskt enkel matolja (olivolja är bra, även linolja):

  • Värm ugnen till 190 grader
  • Sprid ut oljan i ett jämnt lager över hela den inre och yttre ytan av pannan (som behöver vara helt rena, den går bra att tvätta vatten och en liten gnutta diskmedel, torka av den så att den är helt torr innan du lägger till oljan).
  • När ugnen når rätt temperatur, placera en dropp-panna på botten för att samla upp oljan som kommer att droppa, eventuellt täckt med bakplåtspapper
  • Ställ stekpannan upp och ner på ett galler och låt den stå inne i 45 minuter (ibland till och med 60).
  • Låt den svalna och ta sedan bort allt överflödigt fett med en ren trasa eller papper.

Denna process kallas polymerisation, och den får den förkolnade oljan att täta gjutjärnet.

I fortsättningen efter varje användning skulle det vara bättre att undvika att använda tvål, utan endast skölja pannan noggrant med varmt vatten och sedan värma upp den på spisen. När den är varm, gnid in insidan med lite vegetabilisk olja och ta slutligen bort överskottet med papper när det har svalnat.

Finns det rester som behöver rensas bort går det bra att använda grovsalt med en tvättsvamp.

Advertisement

Och vad kan man göra om gjutjärnet har rostat?

Om det finns rost, misströsta inte: ta bort den manuellt med en tvättsvamp med slipeffekt, skrapa av den och skölj sedan av, eller använd ättika som du låter verka under några timmar. Det finns de som också använder rostskyddsprodukter, men du bör då se till att noggrant skölja bort produkten och alla eventuella rester.

Efter att du tagit bort rosten kan du skölja den med vatten (eller med vatten och lite tvål) och sedan gör du som du gjorde för den förebyggande behandlingen med oljan, metoden som förklaras ovan.

Lycka till!

Advertisement