Diskställ att göra rent? Gör det med enkla och hemgjorda metoder

av Titti Carlberg

12 Mars 2022

Diskställ att göra rent? Gör det med enkla och hemgjorda metoder
Advertisement

I alla kök är det nödvändigt att ha ett diskställ i närheten av diskhon, i vissa kök är den monterad inuti ett skåp ovanför diskhon, i andra kök är det ett stöd som står på sidan av diskbänken och är av metall, plast eller trä.

I vilket fall som helst är det ett föremål som används dagligen, det samlar upp allt vatten och spår av diskmedel som rinner av från disken. Så det är lätt hänt att det får fläckar av kalk, eller så kan det formas bakterier och mögelsporer i mellanrum och springor. Hur får man det grundligt rent? Vi visar dig några metoder nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

För en riktigt nogrann rengöring är det bra att plocka isär de olika delarna så gott det går, för att lättare kunna hantera de olika delarna och bli av med all smuts. Även om den inte är hårt smutsad utan bara behöver torkas av, använd ett milt diskmedel och en svamp, kanske en borste eller en gammal tandborste, med en inte alltför hård borst, följt av omedelbar torkning med en torr och ren trasa, gärna en mjuk som till exempel mikrofiberduk. 

För diskställ i metall:

Blanda lite bikarbonat med tillräckligt mycket vatten för att få en kräm, och med en svamp sprider du ut den på hela diskstället. Låt det verka i en kvart, skölj noga och torka torrt.

Om det är rejält smutsigt kan du fylla en balja med ljummet vatten och 250 ml vit vinäger, låt diskstället ligga i blöt i cirka en timme innan du sköljer det, kanske genom att dra med en slipande svamp på det.

För diskställ i trä:

Blanda i en sprayflaska en halv liter vatten med 100 ml vit vinäger, spraya på diskstället och efter 10-15 minuter torka bort så pass mycket fuktighet som är möjligt.

För diskställ i plast:

På plast är det bättre att använda skonsamma metoder, eftersom de mer aggressiva medel kan erodera finishen och göra den ful. Så du kan använda en blandning med 1/3 väteperoxid eller citronsaft och 2/3 vatten som du blandar i en sprayflaska och sprayar på ytan som ska behandlas. Låt det verka i cirka 15 minuter, skölj sedan och torka torrt. Du kan även lägga till ett par matskedar bikarbonat i blandningen om du vill.

För kalkfläckar när det inte går att plocka isär diskstället: blöt pappersservetter med vinäger, pressa dem lätt mot kalkfläckarna.

I de allvarligaste fallen av mögel, om du vill att diskstället ska bli som nytt, kan du lägga den i en balja med flera liter vatten och 60 ml blekmedel, låt det ligga och dra i 20 minuter, bär gummihandskar och gnugga bort fläckarna med en trasa eller en gammal tandborste, skölj sedan noga och torka det väl.

Har du någon favoritmetod för att göra rent diskstället?

Advertisement