Undvik en obehaglig lukt från dammsugaren med några enkla gör-det-själv-trick

av Titti Carlberg

13 Mars 2022

Undvik en obehaglig lukt från dammsugaren med några enkla gör-det-själv-trick
Advertisement

När det handlar om att damma och samla allt skräp som hamnar på golvet, ytor och möbelklädseln finns det inget som är så effektivt som en dammsugare. Den låter oss spara tid och tar bort damm, smulor, hår och djurhår på ett mycket bättre sätt än många manuella metoder som är mer ansträngande. Fast ibland, medan vi dammsuger känner vi en obehaglig lukt, vilket blir lite som en kontrast mitt i städningen.

Obehagliga lukter är alltid ett symptom på att något är fel, och därför behöver du arbeta med underhållet av apparaten, men det finns även ett knep som hjälper till att dammsugaren parfymerar ditt hem. Läs vidare för att få reda på mer. 

Advertisement
Pexels, Pexels

Pexels, Pexels

Om det börjar lukta obehagligt, det första du ska göra är att kontrollera statusen på tanken eller påsen, beroende på modell. Den kanske behöver tömmas, rengöras eller kanske det är dags för ett byte av påsen. Det andra är att kontrollera filtret: även dessa är det nödvändigt att byta med jämna mellanrum eller skölja dem. Och om du dammsuger ofta behöver du göra det minst två gånger om året.

Ibland är alltså den del av apparaten där påsen sitter (om det är den typen av modell), som är smutsig och om du inte tar bort smutsen kan det skapa farligt mögel. Så det bästa är att, varje gång du byter påse, torka rent med en fuktig trasa och desinficera med en mjuk trasa fuktad med väteperoxid eller vinäger. Dessutom kan du alltid använda (genom att spraya en liten mängd på trasan) desinficerande rengöringsmedel som innehåller blekmedel.

Så här gör du för att parfymera med dammsugaren

När du är säker på att dammsugaren är ren kan du använda olika medel för att förhindra att den sprider dålig lukt under städningen.

  • Strö ut lite bikarbonat eller till och med mald kanel om du har någon, och dammsug upp det innan du använder andra rengöringsmedel på golvet. På samma sätt kan du använda torkade och hackade örter.
  • Om du har sågspån tillgängligt kan du lägga lite på en tallrik (eller någon liknande behållare) och hälla på några droppar eterisk olja. Mot mögel passar det bäst med tea tree, men även mynta och eukalyptus, till och med citrus eller fräscha dofter (till exempel lavendel) fungerar bra.
  • Om dammsugaren har påse, när du byter dem kan du hälla 2 eller 3 droppar direkt i den tomma påsen, eller späda ut lite alkohol (etylalkohol eller ren vodka, även den av låg kvalitet) och vatten i lika delar och spraya det i påsen.
  • Om dammsugaren har en vattentank för att samla upp smutsen kan du hälla doftolja direkt i den, men öka dosen lite.

Har du någon favoritmetod för att undvika dålig lukt från dammsugaren?

Advertisement