Blek madrasser och kuddar med enkla gör-det-själv-metoder

av Titti Carlberg

11 Mars 2022

Blek madrasser och kuddar med enkla gör-det-själv-metoder
Advertisement

Den ständiga användningen av madrasser och kuddar gör att de fylls med smuts varje natt: vår hud, svett, saliv och eventuellt urin- och blodfläckar är alla faktorer som äventyrar hygienen på ytorna som vi är i kontakt med under många timmar varje natt. Därför är det nödvändigt att komma ihåg, med jämna mellanrum, att tvätta och desinficera madrassen och kuddarna, försöka agera så snabbt som möjligt på fläckar och ta bort dem så gott det går.

Det finns många sätt för att försöka bleka madrasser och kuddar med hjälp av de produkter som vi vanligtvis har hemma. Ta reda på mer genom att läsa vidare.

Advertisement
Creativo

Creativo

Till kuddarna behövs det:

  • 3 liter vatten
  • 250 ml väteperoxid
  • 200 gram flytande såpa (en för tvättmedel, eller Marseilletvål, Castiletvål eller gul kaliumtvål)
  • 200 gram milt diskmedel
  • saften från 5 citroner
  • 125 gram av Borax

Tillvägagångssätt: det finns två sätt att använda denna produkt på kuddar, och vi anger dem nedan.

Först är det dock värt att komma ihåg att när det gäller temperaturer och tvättmetoder är det nödvändigt att titta på tillverkarens indikationer eftersom varje kudde är gjord av olika material som ska behandlas olika. De med dun, kräver oftast en mild tvätt (för ull eller för hand), med temperaturer på 30 till 60 grader. De i polyester ska handtvättas på max 40 grader. De i mikrofiber kan inte tvättas i vinäger men temperaturen kan vara upp till 60 grader. Slutligen, de i latex eller memory foam är det alltid bäst att tvätta för hand, häll den utspädda produkten i en sprayflaska, spraya på fläcken och dutta med en fuktad trasa tills fläcken försvinner.

  • I tvättmaskinen: lägg i borax och de två tvålsorterna i tvättmedelsfacket, välj det tvättprogram som passar för kudden (det finns ofta ett dedikerat), och om tvättmaskinen är toppmatad så fyll först med vatten och lägg därefter i kudden. Häll därefter i väteperoxid och citronsaften. Om tvättmaskinen är frontmatad ska den inte fyllas med vatten före du har lagt i kudden.
  • För hand: Fyll en stor balja (eller badkaret) med varmt vatten och häll sedan i de olika ingredienserna. Låt kudden ligga och dra ett par timmar och skölj sedan, kom ihåg att krama försiktigt och inte vrida ur vattnet.

För madrasser: du kan alternativt använda 250 ml väteperoxid (som fungerar bäst på blodfläckar) eller samma mängd vit vinäger.

Tillvägagångssättet är enkelt: häll blandningen i en sprayflaska och spraya på fläckarna, dutta med en vit gammal handduk eller en mikrofiberduk tills fläckarna är borta. De färska fläckarna försvinner direkt.

Om det är äldre fläckar, använd väteperoxid utblandat med en matsked diskmedel, en matsked salt, blanda detta tills det blir en kräm som du strör ut över fläcken med en antingen gammal tandborste eller nagelborste. Låt verka i minst 10 minuter innan du sköljer genom att dutta med en fuktig handduk eller trasa.

Låt alltid kuddarna och madrasserna torka helt innan du använder dem igen.

Advertisement