Få många vardagsföremål att hålla längre genom att följa dessa briljanta råd

av Titti Carlberg

09 Mars 2022

Få många vardagsföremål att hålla längre genom att följa dessa briljanta råd
Advertisement

Varje dag använder vi många föremål för att utföra en mängd olika aktiviteter: i de olika rummen hemma såväl som på arbetet, och de verktyg och redskap som används blir ofta snabbt utslitna, vilket tvingar oss att byta ut dem med jämna mellanrum och köpa nya.

Men att spara de pengarna skulle vara bra både för oss själva och för miljön, så det kan vara bra att känna till några tips som hjälper till att undvika onödigt slöseri, vilket gör att vi kan använda många föremål längre. Här följer några av de populäraste knepen som finns på nätet.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Om du strör lite salt ljusen kommer de att brinna långsammare, på samma sätt som när du förvarar dem i frysen innan du tänder dem: vaxet tar längre tid att smälta, så de håller längre.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Hur ofta händer det inte att man drar för mycket toalettpapper? Det är inte alltid som man rullar tillbaka överskottet innan man river av den bit som behövs. Ett sätt att förhindra att rullen rullar för snabbt är att vika den så att kartongröret i mitten blir ovalt, då blir det svårare att rulla för mycket.

pxhere.com

pxhere.com

Svamparna som vi diskar med eller som vi använder på ytorna i köket kommer i kontakt med många olika smutsrester och blir impregnerade med dem. Förutom att tvätta och skölja dem noggrant efter varje användning, kan du använda dig av vit vinäger, eller lägga dem i mikrovågsugnen, efter att du har dränkt dem i vatten (eller vinäger), och "koka" dem i 30 sekunder på medelhög effekt.

Dessutom om du använder en annan svamp för att rengöra ytor som har kommit i kontakt med rått kött, behöver bara den ena bytas oftare än den andra.

Nonstick pannor kan hålla längre om de, med jämna mellanrum, behandlas med olja, vilket återställer beläggningen om den inte är för skadad. Fyll stekpannan med vatten och lite diskmedel, låt det puttra en stund, töm ut vattnet och skölj noga. Efter att du har torkat den med hushållspapper, häll en matsked vegetabilisk olja i den som du sprider ut över hela botten. Värm den i en minut, ta bort den från värmen och låt den svalna. Torka bort överflödig olja med hushållspapper.

pxhere.com

pxhere.com

När du tar ut handdukarna från tvättmaskinen, skaka dem hårt innan du hänger dem, så blir de mjukare. Det är också alltid bättre att inte tvätta för många tillsammans för det stressar dem och förkortar deras livslängd.

Advertisement
world.openfoodfacts.org

world.openfoodfacts.org

Har du mycket mjöl i skafferiet och du ska resa bort för en period? Lägg det i en behållare i kylskåpet eller i en lufttät påse i frysen!

pixabay.com

pixabay.com

För att få rakhyvlar att hålla längre ska de hållas på avstånd från fuktiga platser, och kom ihåg att alltid göra rent dem ordentligt och torka dem torra efter användning.

Advertisement

Om en tröja har krymt lite i tvätten kan du återställa den. Ett sätt att prova är att lägga den i varmt vatten som du har hällt en generös mängd hårbalsam i, som sprider fibrerna i tyget igen. Efter en halvtimme sträck ut den försiktigt med dina händer, på ett jämnt sätt,  men utan att dra i den.

Även bröd, precis som mjöl, kan frysas ner för att hålla längre, och när du tinar upp det är det bara att använda en mikrovågsugn eller vanlig ugn för att göra det gott och doftande.

Advertisement

Använder du våtservetter för att göra ren glasögonlinser? Släng dem inte, de kan vara användbara för PC:n, surfplattan och smartphoneskärmar.

Lite uppmärksamhet kan ge väldigt bra resultat!

Advertisement