Svarta ränder på golven eller väggarna? Prova dessa gör-det-själv-metoder för att få dem att försvinna

av Titti Carlberg

10 Mars 2022

Svarta ränder på golven eller väggarna? Prova dessa gör-det-själv-metoder för att få dem att försvinna
Advertisement

Det är inte alltid som det är så lätt att få bort fläckar från golvet med rengöringsmedel och vatten, speciellt när det gäller trägolv som inte bör tvättas för ofta med vatten. Det händer faktiskt att sulan på en sko lämnar mörka märken på golvet liksom vissa möbelben. Och de mörka ränderna dyker ibland också upp på väggarna och förstör deras utseende.

Det finns dock ett antal hemgjorda knep som du kan testa för att bli av med dem, och de är alla ganska enkla och billiga. Från tennisbollar till vinäger, ta reda på hur du kan få mörka ränder att försvinna från golv och väggar.

Advertisement
  • Tennisboll: den ska vara ren och ny, och du behöver bara använda den som gummi, gnugga för att få bort spåren efter skorna. Det är en metod som ofta används på trägolv, och för att göra det bekvämare kan du skära fram ett "X" med en kniv för att kunna skjuta in en änden av ett trähandtag i den, så blir det enklare att använda "gummit".
  • Radergummi: de som används i skolan kan också vara användbara för mörka ränder på golvet. Se till att det inte är smutsigt med spår av penna eller annat,
  • På kakel eller stengodsgolv kan du använda bikarbonat utblandat i varmt vatten för att skapa en pasta. Stryk ut det på randen som ska tas bort med hjälp av en mikrofiberduk eller en mjuk svamp, ta sedan bort allt genom att tvätta och torka som vanligt. 
  • Det finns de som använder nagelackborttagningsmedel. Det passar inte för ömtåligt golvmaterial och kan i längden förstöra finishen på beläggningen, så använd den väldigt sparsamt.
  • Magiskt gummi i melamin: melaminsvamparna är lika bra för väggar som för golv, och de används precis som en vanlig svamp.
  • På väggarna (som inte har ömtåliga tapeter) kan du också använda denna metod: blanda i en bunke en halv liter varmt vatten, ett glas vit vinäger och några droppar diskmedel. Använd en svamp för att passera blandningen på smutsen och gnugga på varje märke, ta sedan en mjuk trasa för att tvätta hela väggen, skölj med en annan trasa och torka till sist med ännu en trasa som är torr.

Har du någon favoritmetod för att få bort den här typen av fläckar?

Advertisement