Klackar och sulor som behövs lagas? Upptäck hur du gör det med DIY-metoden

av Titti Carlberg

06 Mars 2022

Klackar och sulor som behövs lagas? Upptäck hur du gör det med DIY-metoden
Advertisement

Klackskor är ett viktigt element att ha i garderoben för många människor, och det finns alltid ett par som vi bär oftare och som slutar med att klacken och sulan slits ut snabbare. Ibland händer det att man tar fram sina eleganta skor för ett viktigt tillfälle och ser att klacken måste bytas ut eller att sulan är utsliten och tenderar att lossna.

Att gå med skor som inte är särskilt bekväma på grund av att de är utslitna, är inte det bästa, men vad ska man göra om man inte har tid att lämna dem hos en skomakare? Man kan försöka reparera skorna själv: att reparera klacken eller sulan är faktiskt inte särskilt svårt.

Advertisement

Klacken

Klacken

Video tutorial via Pierina Guerra / BellezabyKatty YouTube

Om problemet bara är att gummikudden under klacken är utsliten kan du försöka reparera den själv. Faktum är att det räcker med en gummikudde i samma färg och storlek som originalet (de finns att köpa online, och det är alltid bra att ha ett paket redo hemma) och en universaltång, de med inte för långa spetsar och en rund urtagning i mitten.

Med den här tången ska du dra bort det utslitna gummit, som sitter fast under klacken: fäst först spetsarna mot sidorna och använd sedan den runda skåran för att avsluta avdragningen, håll klacken stadigt i handen (så att du inte av misstag sliter bort den).

Vid det här laget, vänd det nya gummit mot hålet under klacken, vik eventuella tyg- eller skinnbitar om klacken är klädd så att de fastnar under gummidynan, och slå på gummikudden med tången för att platta till den. Var noga med att stoppa in hälfodret innan de sista slagen, och klacken är lagad.

Advertisement

Innersulan

Innersulan

Video tutorial via Pierina Guerra / BellezabyKatty YouTube

Om det istället är sulan som har lossnat eller är utsliten behöver du utrusta dig med:

  • rester av läderimitation eller ett mockatyg, men det ska vara tjockt och tillräckligt tåligt för att anvädas som sulor
  • en tuschpenna eller sömnadsgips
  • sax
  • knappnålar
  • lim för skor

Använd den gamla innersulan för att spåra formen på den nya tygutskärningen, vänd sedan detta tygstycke mot ett annat identiskt, nåla ihop dem och snitta dem för att få samma form från båda tygbitarna. 

Vid det här laget droppar du lite lim i skon. Du kan vänta i ungefär en minut på att limmet ska torka lite innan du stoppar i den nya sulan.

Stryk ut skrynklor med hjälp av fingrarna, torka bort eventuellt överflödigt lim och skon är reparerad!

För ytterligare information kan du titta på den här videohandledningen.

Advertisement