Är duschmunstycket täckt av kalk? Få bort det utan ansträngning med en balja och lite annat

av Titti Carlberg

07 Mars 2022

Är duschmunstycket täckt av kalk? Få bort det utan ansträngning med en balja och lite annat
Advertisement

I de flesta av husen, har vattnet som rinner genom rören, en hårdhet som skapar kalkavlagringar på sanitetsarmaturerna och mineralavlagringar i kranarna. Vi kan se de första med blotta ögat, men avlagringarna skapar ofta ett mindre regelbundet tryck i kranarna. Detta händer också ofta med duschmunstycket, där en del av hålen inte längre levererar vattnet som de ska, just för att det finns en ansamling av kalk som måste elimineras.

Om det är en fråga om duschmunstycken med ett rörligt och flexibelt rör är lyckligtvis metoden för att befria den från problemet enkelt och inte särskilt ansträngande. Faktum är att det räcker med en balja och några få ingredienser. Läs vidare för att lära dig denna gör-det-själv-metod.

Advertisement
Creativo

Creativo

Ta en balja, det spelar ingen roll vad den har för form, det går bra med en liten: den ska innehålla tillräckligt med vatten för att ha duschmunstycket nedsänkt i det.

Fyll den med hett vatten och vit vinäger i lika delar, eller hett vatten och citronsyra. Placera duschmunstycket i baljan och...glöm bort den i några timmar eller om du vill, en hel natt. Om du använder citronsyra tar det lite längre tid än vad det gör med vinäger för att se ett tillfredsställande resultat.

Men om du vill öka chanserna att lyckas med denna metod, innan du sänker ned duschmunstycket i vattnet, pressa en citron i ett glas. Doppa sedan en tandborste i citronsaften och gnugga den på duschmunstycket, försök att sticka in borsten i de små hålen. Du kan använda vinäger istället för citronsaft om du vill.

Du kan även försöka frigöra hålen med en nål eller ett metallstift (kanske efter att du har fuktat området med ett surt ämne som citronsaft eller vinäger), men var försiktig så att du inte förstör tapparna som finns inne i hålen.

Om du istället vill testa med bikarbonat kan du byta ut citronsyran mot det, även om det passar bättre vid en periodisk rengöring, innan det har bildats kalk.

Vilket är ditt favoritsätt att ta bort kalk från duschmunstycket?

Advertisement